Vučić uručio orden predsedniku Evrodžasta Ladislavu Hamranu 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas u Beogradu Orden srpske zastave drugog stepena predsedniku Evropske agencije za saradnju u krivičnim stvarima Evrodžast (Eurojust) Ladislavu Hamranu.

Hamran je orden, na predlog glavne tužiteljke Srbije Zagorke Dolovac, dobio za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje Srbije sa Evrodžastom.

„Prevedeno na svakodnevni rečnik i na konkretna dela te reči sažimaju Vaš doprinos našoj zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala koji danas ne poznaje granice“, rekao je Vučić u obraćanju na ceremoniji uručenja ordena.

Odlikujući Hamrana, dodao je Vučić, Srbija odaje priznanje i svim državama članicama Evrodžasta zbog visokog stepena saradnje i razumevanja u borbi protiv međunaordnog organizovanog kriminala.

Hamran je u Predsedništvu Srbije izjavio da je ovo emotivan trenutak za njega i da je duboko dirnut zbog odlikovanja.

Tokom saradnje Srbije i Evrodžasta, dodao je, upoznao je sa izuzetnim profesionalcima „čija su srca kucala za Srbiju i za pravdu“.

„Delimo iste vrednosti i uverenja da samo zajedničkim radom možemo da napravimo trajni uticaj u borbi protiv prekograničnog kriminala. Naši nedavni rezultati u visoko profilisanim slučajevima pokazuju da smo učinili pravu stvar“, rekao je u obraćanju i dodao da je ovo tek početak.

Srbija nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji sa Evrodžastom 2019. godine može da učestvuje u razmeni podataka o ličnosti i dokaza sa tužiocima i istražiteljima iz čitave Evrope.

Hamran (49), koji je pre dve godine reizabran za predsednika Evrodžasta, javni tužilac iz Slovačke sa preko dvadeset godina iskustva, posebno u predmetima koji se odnose na privredni kriminal, korupciju i povraćaj imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari