Već prodaju parizer sa njegovim likom: Sagovornici Danasa o Vučićevoj izjavi da je popularniji u Kini od Bate Živojinovića 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC; Marija Mladjen/ATAImages

Pozivati se na neutvrđenu popularnost je krajnje neuobičajeno. A možete biti popularniji od Isusa Hrista uvek kad imate vlast, moć, sve medije sa nacionalnom frekvencijom, kad vladate autokratski, kad zatvorite zemlju, kad bacate novac šakom i kapom i potkupljujete ljude za glasove. Čudi da Pošte Srbije još uvek nisu štampale poštansku marku sa njegovim likom, jer se u Kini već prodaju parizer sa njegovim likom.

To kažu sagovornici Danasa komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandar Vučića da je on kao predsednik Srbije u Kini popularniji od legenradnog Bate Živojinovića.

Velimir Bata Živojinović je, podsetimo, u liku Valtera iz filma “Valter brani Sarajevo”, svojevremeno bio vrlo popularan u Kini.

Psiholog Žarko Korać za Danas kaže da je pozivati se na neutvrđenu popularnost, i to u “nacionalnom interesu”, krajnje neuobičajeno.

– To valjda drugi treba da kažu. A tek da ste “nacionalna veličina”. Podsetio bih na ono što je rekao engleski filozof Dejvid Hjum:“Vrhunci popularnosti i patriotizma su oprobani put ka sili i tiraniji” – navodi on.

A poslanik DS Srđan Milivojević podseća da je neposredno pre hapšenja, Ivo Sanader tvrdio da je najpopularniji predsednik vlade Hrvatske u inostranstvu.

– Interesantno da je Čaušesku neposredno pre svrgavanja tvrdio isto. Bataljon žandarmerije koji pored Kobri obezbeđuje Aleksandra Vučića potvrđuje da je zaista reč o omiljenom političaru i kod nas i u svetu. U Kini se već prodaju parizer sa njegovim likom, na KiM je toliko popularan da njegov saborac u borbi za nezavisnost Kosova Aljbin Kurti planira da mu napravi spomenik odmah pored Klintonovog a producenti albuma Bitlsa su već u pregovorima sa Vučićem da na omot remiksa svih izdanja stave njegovu sliku – kaže on za Danas.

Milivojevića čudi da “Pošte Srbije još uvek nisu štampale poštansku marku sa njegovim likom sa obaveznim uputstvom za napredne botove da ližu pravu stranu markice i sa pretnjom zatvorske kazne za građane ako u nastupu oduševljenja pljunu na pogrešnu stranu”.

– Bivši predsednik SNS je toliko popularan da će se nova dijagnoza u enciklopediji psihijatrije nazvati po njemu – Vučićev sindrom. Sreća da ni izborne bilborde još niko ne skida pa će moći brzo da se pretvore u plakate poternica zbog izborne krađe i drugih nepočinstava – najavljuje Milivojević.

Dok liderka “Uvek za Srbiju” Zorana Mihajlović konstatuje da možete biti popularniji od Isusa Hrista uvek kad imate vlast, moć, sve medije sa nacionalnom frekvencijom, i sve lokalne i regionalne, i uticaj na javno mnjenje preko medija, kad vladate autokratski, kad zatvorite zemlju, kad nema slobodnih medija, kad se konstantno krše judska prava, kad bacate novac šakom i kapom i potkupljujete ljude za glasove.

– Njegova tzv popularnost nema veze sa realnošću – ona je u strogo kontrolisanom okruženju. Mislim da Srbiji trebaju promene, ne opozicija koja je izabrana Vučićeva i koja je konkurencija vlasti. Mi iz Pokreta Uvek za Srbiju se zalažemo i jesmo alternativa i jednima i drugima. Mediji moraju biti slobodni, da bi svi imali iste uslove da se informišu, odgovornost za određena politicka pitanja kora se preuzeti – zaključuje Mihajlović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari