Vučić: Veoma sam zabrinut zbog sankcija Miloradu Dodiku 1Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Veoma sam zabrinut zbog sankcija Miloradu Dodiku i nekim osobama u Republici Srpskoj zbog načina, a još zabrinutiji zbog obrazloženja, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je novinarima u Beogradu rekao da je razgovarao sa Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, da ga očekuje novi razgovor sa njima 10. ili 11. januara, ali da Srbija neće uvoditi sankcije legitimnim i legalnim predstavnicima srpskog naroda u Republici Srpskoj.

On je ocenio da je reč o „komplikovanim stvarima“ koje nisu za „hitnu i hitru reakciju, posebno ne brzopletu“.

U jednoj rečenici, pre svih analiza i promišljanja i razgovora sa predstavnicima srskog naroda u RS – Srbija nije ni srećna, niti misli da je rešenje u snakcije i nema nikakve sumnje da Srbija ni u jednoj, jedinoj tački neće saglasiti i neće sprovoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda, ali i predstavnika srpskog narod u BIH i RS, poručio je Vučić.

Što se tiče pritisaka na medije i gašenja medijskih sloboda, Vučić je rekao da je uvođenje sankcija protiv jednog medija (Alternativna TV) je užasna odluka, a imaćemo i mi mnogo pitanja oko ponašanja nekih drugih medija i veza sa kriminalom i korupcijom, odmah posle Božića.

Veoma sam zabrinut zbog sankcija Dodiku i još nekim osobama u RS zbog načina, a još zabrinutiji zbog obrazloženja da je Alternativna TV deo korupcionaškog sistema, a oni što kupuju fudbalske klubove to nisu, oni koji su na grbači Telekoma i srpskog naroda sve podigli, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da se moraju održavati „racionalni i prostojni“ odnosi sa Amerikancima, jer su velika sila, ali mu ne pada napamet da vraća vreme kada su podizane blokade prema pripadnicima srpskog naroda na Drini.

Predsednik saopštio da Milorad Grčić neće biti na čelu Elektroprivrede Srbije (EPS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je  kako veruje da će do 10. januara u elektroenergetskom sistemu zemlje biti sanirani svi problemi i da Milorad Grčić neće biti na čelu Elektroprivrede Srbije (EPS).

„Što se tiče Milorada Grčića on svakako neće biti direktor EPS-a. To je pitanje jednog dana ili sedam dana, a mi čekamo da se stabilizuje sistem i verujem da će od 10. januara u potpunosti biti sanirani svi problem, mada je i danas prilično redovno stanje“, kazao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučič je naveo i da građani Srbije znaju da kada nešto kaže da će to biti poštovano.

Vučić: Svestan sam da u Vladi jača stav da se zabrani iskopavanje litijuma u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je svestan toga da među članovima Vlade jača stav da se zabrani iskopavanje litijuma, tako da će, kako je naveo, možda ostati jedini koji se ne odriče tog projekta.

„Mi u ovom trenutku niti imamo želju, niti imamo snage, niti smo dobili bilo kave studije, niti će biti bilo kakvog pomeranja, niti će bilo ko, bilo šta da radi po tom pitanju, dok i sami ne budemo videli šta i kako. Mada, vidim da je i kod Vlade Srbije veliko raspoloženje da se zabrani iskopavanje litijuma, tako da možda ostanem jedini koji će da misli da mi ne treba tako lako da se odričemo nečega u budućnosti“, kazao je Vučić novinarima u Predsedništvu Srbije.

Na pitanje da prokomentariše to što Nemačka počinje eksploataciju litijuma u dolini Rajne, kao i da se u toj zemlji izdaju i dozvole za istraživanje litijuma iako je Zelena stranka u koalicionoj vlasti, Vučić je naveo da zna da se litijum iskopava i u Portugalu, kao i u mogim zemljama Južne Amerike, koje su najbliže saveznice SAD.

„A u Srbiji treba da izbije treći svetski rat zbog istog tog litijuma“, kazao je Vučić.

Naveo je i da ne može da gleda „lažne suze foliranata u ovoj zemlji koji glume da im je do nečega stalo, a pri tome pojma nemaju ni o čemu“.

„Najsmešniji su mi oni koji mi govore o lobistima ‘Rio Tinta’ i to oni koji su direktno uzeli pare od ‘Rio Tinta’, a govore meni koji nisam ni čašu vode dobio od njih. Oni koji su prodali svoje kuće i vile koje su opljačkali od građana Loznice u ‘Viskozi’ i prodali ih za 750.000 evra“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, „reč je o kumu Dragana Đilasa, uposleniku u firmi Multikom, koji je to prodao, uzeo pare od ‘Rio Tinta’, a sad traži od nas da od svega odustanemo i da mi iz džepova svih ostalih građana Srbije platimo ‘Rio Tintu’ to što je tih 750.000 evra i bog zna koliko još miliona evra, dao Draganu Đilasu, kumovima i uposlenicima ‘Multikoma'“.

Zbog toga je, naveo je Vučić, od predstavnika Vlade Srbije, koji se zalažu da se od projekta iskopavanja litijuma odustane, tražio da kažu građanima o čemu se radi.

„Rekao sam im da o tome odlučuju oni, a ne ja. Kažite narodu da ćete da ga opljačkate da biste vratili dugove Draganu Đilasu, ‘Multikomu’, Mariniki Tepić, Marku Blagojeviću, kumovima i svima ostalima“, rekao je Vučić.

Vlada Srbije će se baviti pitanjem epidemioloških uslova za održavanje referenduma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Vlada, zajedno sa nadležnim institucijama, baviti pitanjem epidemioloških uslova za održavanje referenduma o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Referendum o promeni Ustava Srbije najavljen je za 16. januar.

„Kada pravite blokade, kada protestuju, kada treba nekoga da biju ili da sprečavaju, onda epidemiološke mere nisu nikakav problem“, rekao je Vučić  na pitanje novinara u Predsedništvu Srbije u Beogradu.

Vučić je ocenio da se pitanje epidemioloških uslova uzima u obzir samo kada je reč o procesima koji su „u korist države“.

Vučić: Opozicija ne veruje da će pobediti kandidata SNS na izborima

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da opozicija ne veruje da će na izborima da pobedi kandidata SNS, kako je naveo, kandidata koji je za prosperitet, progres i napredak zemlje.

„Ne mislim ja da oni misle da će da pobede kandidata koji je za prosperitet, progres i napredak Srbije. Nisu oni baš toliko glupi, niti neobaveštni“, kazao je Vučić novinarima u Predsedništvu Srbije.

On je kazao da da su izbori za predsednika daleko, da je daleko i raspisivanje, kao i da će se tek znati ko će biti kandidati.

Vučić je naveo da se opozicija nada da će neko sa strane „ogromnim novcem“ da ih pogura – da „čine nemire i nerede po Srbiji, ne bi li napravili nešto kao u Kazahstanu“.

„(U Kazahstanu) ćete imati na stotine ili na hiljade mrtvih, razorenu zemlju. U to su se umešale i strane službe, različitih velikih sila. Pa bi valjda voleli (opozicija) da se to desi i u Srbiji. Neće biti ni jednoga ni drugoga“, kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, razlika između vladajuće i opozicionih stranaka je u tome što on „ne može da kupuje nikakve engleske prvoligaše“, kao i da nema „stotine miliona evra i nema račun nigde“.

Predsednik Srbije rekao da će korona virus biti pobeđen ove godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u Srbiji došlo do opšteg zaražavanja omikron sojem korona virusa.

„To je počelo da se dešava ranije, a ne od Nove godine pa da kažete da je to zbog nekog skupa. To je počelo kada su ljudi, 25. ili 26. decembra, počeli da dolaze u Srbiju“, kazao je Vučić novinarima u Predsedništvu Srbije u Beogradu.

Vučić je rekao da je došlo do eksponencijalnog rasta u broju zaraženih i naveo da je pre sedam dana u odnosu na broj testiranih bilo 11,2 odsto zaraženih, a da je danas 36 odsto.

Pozivajući se na izveštaje u koje je imao uvid, Vučić je naveo da će epidemija korona virusa odneti još mnogo života, ali je dodao da se rešenje „približava“ i da će virus biti „pobeđen“ ove godine.

On je naglasio da Srbija danas ima moćno oružje – lekove.

„Uz vakcinu koja daje neuporedivo bolji imunoodgovor, imamo sve lekove koji su najbolji u svetu. Meni su majka i otac bili u bolnici posle Svetog Nikole i to je brzo rešeno“, istakao je Vučić.

Vučić sa decom sa Banije i Korduna: Ovde ste svoji na svome, poštujte Hrvatsku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas deci sa Banije i Korduna, koju je primio u zgradi Predsedništva, da „uvek dolaze u svoju Srbiju, da se ovde osećaju kao svoji na svome jer to i jeste“.

„Uvek budite ponosni na svoje srpsko ima i prezime i budite korisni članovi društva kojem pripadate. Poštujte hrvatsku državu“, rekao je Vučić, podelivši im poklone, uz želje za sreću, blagostanje, zdravlje.

On je rekao da će Srbija nastaviti da pomaže krajeve gde oni žive a koje je nedavno pogodio zemljotres, kao i da će se povećati obim pomoći.

Pozvao je decu da noćas pogledaju lajt šou na zgradi u Beogradu vodi, kojim će se obeležiti nastupanje Božića.

Jedno od dece, koje je govorilo i u ime ostale dece, reklo je da su obišli Hram Svetog Save, da ih je primio patrijarh Porfirije. Pozvali su Vučića da poseti Gornjokarlovačku eparhiju SPC, koja je na području Hrvatske u kojem oni žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari