"Stalo im je do fotelja i koruptivnih dogovora": Sagovornici Danasa o mogućem ulasku Zavetnika u Vučićev Pokret za narod i državu 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Nakon niza izjava predsednice Zavetnika posle izbora i neprelaska cenzusa o tome da bi zarad navodnog očuvanja nacionalnih i državnih interesa mogla da zamisli blisku saradnju sa Srpskom naprednom strankom, Milica Đurđević Stamenkovski, koju veliki deo javnog mnjenja prepoznaje i kao ključnu figuru za razbijanje desnice uoči izbora, rekla je da postoji mogućnost ulaska u Pokret za narod i državu, čije je osnivanje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Podsetimo i da je predsednik Vučić naveo da bi voleo da vidi liderku Zavetnika kao deo SNS, a da se naveliko spekulisalo da bi mogla da dobije i ministarsku fotelju.

Ona je, međutim, danas izjavila da razgovora o ulasku te stranke u Vladu Srbije nije bilo, ali da se vode razgovori o oblicima moguće saradnje, uključujući i Pokret za narod i državu.

Đurđević Stamenkovski je za televiziju Prva rekla da „ne juri funkciju, ali da ne beži od odgovornosti“, dodajući da Zavetnici nikada neće biti deo vlasti zarad fotelja i funkcija.

„Da smo to želeli, naš politički put bi bio drugačiji. Ukoliko budem bila deo Vlade, građani znaju da će se moj rad temeljiti na neposrednoj komunikaciji sa njima. Ukoliko budem mogla da u takvom ambijentu ostvarim one ciljeve zbog kojih sam ušla u politički život i za koje živim, sasvim sigurno ću preuzeti tu odgovornost“, kazala je ona.

"Stalo im je do fotelja i koruptivnih dogovora": Sagovornici Danasa o mogućem ulasku Zavetnika u Vučićev Pokret za narod i državu 2
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Natalija Stojmenović iz Zeleno-levog fronta kaže za Danas da svako ko tvrdi da kroz saradnju sa SNS i SPS može da da neki doprinos državi je samo i građanima i sebi priznao da mu je više stalo do fotelja, privilegija i koruptivnih dogovora.

– To je jedini doprinos koji smo do sada videli od vladajuće garniture. Što pre se sve strukture koje se igraju državotvornosti i lažnog patriotizma na taj način otkriju pre ćemo moći da jasno pokažemo ko se na taj način prodaje a ko ima ideju i viziju da živimo u slobodnoj, solidarnoj i normalnoj zemlji – zaključuje sagovornica Danasa.

Pavle Grbović
foto FoNet Milica Vučković

Politička scena se prirodnim putem regeneriše, smatra Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građama.

Svi radikali u jednom pokretu, pod jednim vođom, dodaje, jeste pokušaj vlasti da konsoliduje svoje redove,

– Ali verujem da će ovo doprineti i konsolidaciji opozicije. Čak i u ovakvim uslovima režim bi pretrpeo brojne poraze, pre svega u Beogradu, da desna kolona pre toga nije planski razorena. U tome su Zavetnici igrali glavnu ulogu, a neposredni egzekutor poslednjeg pokušaja ujedinjenja i vlasnik Zavetnika je tom prilikom rekao da će pre praviti vlast sa Vučićem nego sa Pavlom Grbovićem. Tako će i biti – ističe sagovornik Danasa.

Na nama je da podstaknemo dalje okupljanje svih demokratskih snaga u Srbiji, kaže dalje, “kako bismo odbranili našu zemlju od ujedinjenih i destruktivnih radikala”.

– U tom frontu ima mesta za sve koji istinski veruju i brane demokratiju, bilo da su više građanski ili nacionalno orijentisani – zaključuje Pavle Grbović.

"Stalo im je do fotelja i koruptivnih dogovora": Sagovornici Danasa o mogućem ulasku Zavetnika u Vučićev Pokret za narod i državu 3
Foto FoNet Ana Paunković

Prema rečima Janka Veselinovića lidera Pokreta za preokret, lderke Zavetnika nije neočekivana.

– Njen pokret dugo je bio spavač koji je trebalo da se probudi kada SNS zatreba. I oni su svoju ulogu odigrali. Ovo je samo logičan finiš. Većina glasača tog pokreta to nije znao i oni su prevareni. Da li je u odnosima između Milice Đurđević i matične stranke SNS-a možda nekada bilo nesporazuma. Moguće. Kao i u svakom braku. Ali ta je veza čvrsta i uz to zasuta ličnim koristoljubljem, nikako političkim idejama – kaže Janko Veselinović.

Milica Đurđević Stamenkovski konačno prilazi Aleksandru Vučiću koji je Kurtiju dao sve, kaže dalje.

– To posredno pokazuje političko ludilo. Ona ulazi, očito, u savez ili pokret, čiji su ključni ljudi odgovorni za neodgovornu politiku prema KiM i Srbima koji tamo žive, a što je još luđe ona na taj način ulazi i u političko partnerstvo sa Kurtijem. Pametnome dosta o Milici Đurđević. Neka se pripremi Nestorović – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari