Vučićev ekspoze oko 20 puta duži od njegovih prethodnika 1

Mandatar za sastav nove vlade Srbije rekao je da njegov ekspoze nije sasvim gotov, da najvećim delom jeste, da je naporno radio na njemu, te da sada ima „slatke muke“ da skrati 450 strana i smanji ekspoze jer bi bilo nemoguće da to pročita.

Ukoliko se opredeli da zaista ne skrati svoj ekspoze, čitanje bi, prema procenama lingvista, moglo da traje nesumnjivo petnaest sati, s obzirom na to da se računa da se za sat vremena može pročitati od 20 do 30 stranica teksta.

Predstavnici opozicije u razgovoru za naš list uveliko najavljuju da će napustiti sednicu Skupštine Srbije na kojoj će Aleksandar Vučić čitati svoj ekspoze, ukoliko to bude potrajalo satima. Oni, međutim, nisu hteli da javno govore o tome pre nego što se tako nešto i dogodi. S druge strane, poslanik Srpske napredne stranke Milovan Drecun kaže za Danas da podržava nameru premijera Vučića da u tako „obimnoj formi“ predstavi planove rada buduće vlade Srbije.

– Pisanje ekspozea na više stotina strana tumačim kao odgovoran potez premijera. NJegova namera da tako detaljno predstavi ciljeve njegovog kabineta apsolutno podržavam. Smatram i da bi svaki sledeći premijer na isti način trebalo da pristupi tom poslu – kaže za Danas Milovan Drecun.

On navodi da je premijer, ipak rekao da bi ekspoze mogao i da skrati.

– U svakom slučaju, reč je o ozbiljnom planu, nameri Vučića da poslanike upozna sa svim konkretnim podacima i obimnim materijalom njegovih zamisli o svim društvenim oblastima, spoljnoj politici… – napominje sagovornik Danasa.

Komentarišući najavu opozicionih stranaka da će napustiti salu ukoliko čitanje ekspozea potraje neprimereno dugo, Drecun kaže da to govori o neozbiljnosti opozicije.

– Ako neće da slušaju premijera Vučića dok iznosi planove za budući rad vlade, kako misle da ga smisleno kritikuju i prate rad vlade? To je potpuno neodgovoran pristup. Kako će kontrolu rada vlade temeljiti na činjenicama ako ne žele da čuju činjenice? Imaće izvanrednu priliku da čuju sve, a unapred se toga odriču – zaključuje Milova Drecun za naš list.

Prema rečima Vesne Pešić, ako čitanje ekspozea traje duže od 40 minuta, to svedoči o izostanku koncepcije.

– Ako čitanje ekspozea u Skupštini Srbije traje duže od četrdeset minuta, a ima 450 strana, to znači da Vučić ne zna šta da kaže i da nema koncepciju. To se sasvim uklapa sa nikad razjašnjenim izborima i isto tako nejasnom odlaganju formiranja vlade. Bezidejnost iza koje se kriju tajne vladavine jednog klana čiji interesi sa građanima i Srbijom nemaju veze – ističe Vesna Pešić za Danas.

Podsetimo, ekspoze prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića, sadržao je oko dvadeset stranica, uprkos verovatno najtežim okolnostima u novijoj srpskoj istoriji, neposredno nakon petooktobarske revolucije. Vojislav Koštunica koji je preuzeo premijersku funkciju 2004. godine, predstavio je pred poslanicima ekspoze od oko 15 stranica. NJegov naslednik Mirko Cvetković napisao je još kraći ekspoze od Koštunice, za stranicu do dve, dok je Ivica Dačića, 2012. godine, pred poslanicima parlamenta predstavio plan rada vlade na nešto manje od trideset stranica. Prvi ekspoze Aleksandra Vučića, 2014. godine, sadržao je najviše stranica od svih njegovih prethodnika, od 2000. godine, čak četiri puta više od Đinđićevog iz 2001. godine – više od 80 stranica. Vučićeve najave o tome da će ekspoze o planovima nove vlade sadržati čak šest puta više od prethodnog, svakako, će biti najduži ekspoze jednog premijera od demokratskih promena u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.