Vučićev govor u Skupštini: "Kod nas su dobrošli i Dostojevski i Šekspir i Gete i Hemingvej" 1Foto: FoNet/Milica Vučković

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti“, tekst je zakletve koju je Vučić izgvorio u Skupštini Srbije, a kojim je preuzeo drugi predsednički mandat.

Na početku obraćanja građanima i poslanicima u parlametu Vučić je rekao da ne postoji veća čast od dužnosti da vodiš i predstavjaš svoju zemlju.

„Dame i gospodo, dragi prijatelji, ne postoji veća čast, obaveza. Sve to dobio sam od građana na izborima, izraz volje uverljive većine i mene i sve vas zadužila je da činimo sve ono što je u najboljem interesu za Srbiju. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve, da radim više, a da tražim vse za našu Srbiju. Mir stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, sigurnost, zdravlje, rad, rad i rad… Srbija će biti samo ono što mi od nje napravimo. Sve sam to dobio od građana na izborima. Želim da budem predsednik svih i predsednik za sve građane, a poslednji po privilegijama. Meni je ideal Srbija“, rekao je Vučić u govoru.

On je dodao da je ponosan na Srbiju u kojoj nema „ni antizapadnog ni rusofobnog ponašanja“.

„Ponosan sam na Srbiju danas koja se ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava i u kojoj nema ni antizapadnog ni rusofobnog ponašanja. Kod nas su dobrošli i Dostojevski i Šekspir i Gete i Hemingvej. Da spasem dušu i kažem šta mi je na srcu, neretko znam i vidim bolje od svih ostalih. Politika vođenja zemlje nije politika želja, već politika mogućnosti. Ja sam razgovarao sa danas možda najvećim evropskim liderom sedam sati i valjda je čovek želeo da me sluša i osetio sam potrebu da sve što mi je na duši ispričam, kako se mi Srbi osećamo kada vidimo šta su nam činili po pitanju KiM i svih drugih pitanja na Balkanu. I slušao me pažljivo taj veliki lider, mnogoumniji od mene, veliku zemlju vodi i negde oko tri ujutru mi je rekao „aj sad Aleksandre da presečemo ovo. Nisam u svemu saglasan sa tobom, ali da kažemo da si za 80 ili 90 odsto u stvari u pravi. I šta ćemo sad?“. Ja sam rekao slušam vas. Rekao je da bez obzira na sve neke stvari se ne menjaju. „Ostaje šta možeš da uradiš da spasavaš svoju zemlju u budućnosti i vidiš šta je to što možeš da prihvatiš kao realnost i šta možemo da učinimo zajedno“, rekao je Vučić u govoru.

Vučić je najavio da očekuje da će vlada biti formirana do kraja jula i da će odmah početi konsultacije o njenom sastavu, čim se formira novi skupštinski saziv. Naveo je da očekuje da će to biti manjinski inkluzivna vlada, i da u njoj budu Mađari, Hrvati, Bošnjaci, Romi i „predstavnici svih nacionalnosti koji žele dobro Srbiji i vole je kao i mi“.

“Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta. Radujem se skorom formiranju novog parlamenta i čak ne želim da odgovaram onim besmislenim tvrdnjama da sam birao pred kojim parlamentom ću da polložim zaketvu“.

Sutra mi moramo da imamo dovoljno goriva i hrane, kao i nove bolnice i fabrike i moramo da držimo najbolje odnose sa našim zapadnim partnerima i da budemo tvrdo, čvrsto, istrajno i snažno na evropskom putu, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju po polaganju zakletve pred Skupštinom Srbije i stupanju na dužnost u drugom mandatu.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za novi predsednički mandat.

Ocenio je da nova Vlada mora brzo da se formira zato što je neohodno da se hitno bavimo budućom zimom i snabdevanjem Srbije energentima.

„Situacija je alarmantna, a Vlada je potrebna kako bismo mogli da se posvetimo tome, izdvojimo veliki novac i da obezbedimo sigurnost za građane tokom predstojeće zime“, rekao je Vučić i dodao da imamo stabilne javne finansije, da imamo i imaćemo dovoljno hrane, ali i da su „veliki i ključni“ reformski zadaci pred Srbijom.

Vučić je rekao da drugi mandat počinje u prelomnim vremenima i da ne postoji cilj koji je zahtevniji, ali i časniji – da Srbija nastavi putem u budućnost, kakvu je odavno zaslužila.

„Preuzimam dužnost u vremenima u kojima je osnovna premisa u svetu postala da su drskost i bezobrazluk čin hrabrosti, a smirenost odraz straha. Živimo u vremenima kada svi govore, a malo ko sluša ili čuje. Glas razuma je sve tiši, a vizija čovečanstva udaljenija i maglovitija“, primetio je predsednik Srbije.

Dodao je da je ceo svet željan istine i pravde, iste one koja je utkana u prve reči himne Srbije, i koja, kaže, još uvek stoji kao imperativ bez kojeg nema napretka dostojanstvenom čoveku i celom svetu.

„Za takvu istinu i pravdu ću uvek da se borim, jer nema časnijeg puta“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima svet možda nikada više neće biti isti, ali ćemo bar mi pokušati da ostanemo snažni, samostalni i nepokolebljivi, da ćemo, kao zemlja, nastaviti da radimo za opšte dobro, da grabimo naprd uprkos nedaćama.

Vučić je istakao da će, zbog povezanosti sa krizom u Ukrajini, pitanje KiM biti još teže za rešavanje.

„Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči. Nemamo ni sa kim da razgovaramo. Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju“, rekao je on.

Vučić je rekao da Srbija danas nikome ne bi bila lak plen, „nikoga ne napadamo, ali garantujem da se niko neće drznuti i neće smeti da krene na Srbiju jer je Srbija snažnija“.

„Svuda oko nas su zemlje u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna zemlja koja nije u NATO, Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo u stanju da čuvamo svoju zemlju i da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da čuvamo svoju zemlju, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen, kao što smo nažalost, bili lak plen 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadamo. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji zna da je put neutralnosti put za budućnost“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da Rusija želi prekid zapadne dominacije, tvrde i meke moći i širenje NATO, a da Kina ne želi „status kvo“ nedodirljivost zapadne snage i bezuticajnost drugih. Zapad, kako je rekao, želi očuvanje sopstvene prevlasti u svetu, istovremeno pozivajući se na kršenje međuanrodnog javnog prava od strane Rusije i Kine.

Rekao je da su se preko Srbije „odvajkada ukrštali interesi“ tuđih ambicija, da svet možda nikad više neće biti isti, ali da će Srbija nastaviti da radi „na opštu dobrobit „.

„Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekratnica u međunarodnim odnosima“, rekao je predsednik i dodao da je Rusija želela prekid dominacije zapada i sprečavanje širenja NATO-a, dok je zapad želeo očuvanje sopstvene prevlasti pozivajući na zaštitu međunarodnog prava.

Ocenio je da je pogaženo međunarodno javno pravo napadom na Ukrajinu, ali da se to desilo na desetine puta u savremenom svetu, a da su ključni protagonisti i današnji veliki borci za poštovanje međunarodnog javnog prava bile zapadne sile. Podsetio je i da je 1999. godine Srbija napadnuta bez odluke UN, a da naša zemlja nije okupirala pre toga nijednu drugu.

“I posle je i sada otimana uprkos postajanju Rezolucije 1244 i to tvrdeći da su u pravu. A ako kažemo da mislimo drugačije onda nismo za budućnost i nismo dovoljno demokrate i bavimo se suviše prošlošću“, konstatovao je Vučić i dodao da je u naš narod utkan slobodarski i prkosni, nesalomivi duh, u sve naraštaje našeg naroda.

On je u svom obraćanju prisutnima u Skupštini Srbije rekao da su vrata Beograda uvek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom. Naveo je da će uvek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštovanja Ustava i integriteta BiH.

“Uvek ćemo tražiti da nema menjanja Dejtona bez saglasnosti sva tri naroda i uvek ćemo biti uz Republiku Srpsku”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je važno da u narednom periodu plate i penzije rastu dodajući da je neophodno da se podstiče natalitet u našoj zemlji jer u suprotnom, kako kaže, nemamo kome da ostavimo zemlju.

Vučić je rekao da inflacija ne sme da pojede plate i penzije ukazujući na to da će novoformirana vlada morati da radi na tome da penzije prate plate.

Takođe, on se osvrnuo i na to što svi, kako kaže, i predsednici, premijeri, ministri, analitičari, kritičari kada gostuju na televizijama kažu da nam je selo pusto i naveo da je u celom svetu, a ne samo u Srbiji takav trend.

„Lepo nam je u gradovima, u celom svetu je takav trend i nisu ljudi u gradovima gori od onih koji žive na selu, a ni obrnuto. Nisu oni koji žive na selu, gori od onih koji žive u gradovima“, rekao je Vučić i dodao da uz sve napore i sve što je učinjeno, teško će se promeniti trend napuštanja sela.

Navodeći da se često može čuti kako nemamo dovoljno dece, Vučić konstatuje da šta god da on kaže kako bi podstakao natalitet, bude predmet kritike.

„Nemamo kome da ostavimo zemlju, ma šta da kažete bićete predmet kritike jer ste nekoga uvredili jer želite da podstičete rađanje. Danas imamo mnogo više emisija i novinskih članaka o ljubimcima, nego o deci“, rekao je Vučić.

Navodeći da su popularnije emisije i članci o ljubimcima, nego o deci, on je rekao da su kućni ljubimci i pas, i mačka, konji, papagaj, divni i da svakog od njih treba voleti na svoj način ali, kako primećuje, ne možemo da preživimo ako ne budemo imali dece.

„Ne možemo da preživimo ako nemamo one koji će da produže život državi“, ukazao je Vučić.

Na kraju obraćanja predsednik Srbije posebno se zahvalio Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović, što su trpeli njegove drugačije stavove, a sve za dobro srpskog naroda. Zahvalio se patrijarhu što je uvek uz srpski narod, ali i svojoj porodici kojoj nije bilo lako u proteklih pet godina.

„Danilo, Milica i Vukane, tata vas beskrajno voli i bez vas ne bih mogao ništa. Neka živi Srbija“, rekao je Vučić na kraju praćen ogromnim aplautom koji je trajak gotovo pet minuta.

Vučić je svoj govor završio rečenicom: „Neka živi Srbija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari