Vučićeva čestitka Si Đinpingu povodom Nacionalnog dana NRK 1Foto: Vlada Srbije (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsedniku Kine Si Đinpingu povodom Nacionalnog dana Narodne Republike Kine.

Želim da vam ovom prilikom zahvalim na srdačnom gostoprimstvu, koje ste mi ukazali tokom posete Pekingu, a pre svega na sadržajnom razgovoru, jer je svaki susret sa vama ne samo potvrda novih dometa u odnosima Srbije i Kine, već i izvanredna prilika da crpim nova saznanja iz impresivnih kineskih razvojnih iskustava.

U godini u kojoj Kina obeležava značajnu godišnjicu – 40 godina od početka reformi i otvaranja prema svetu, izvanredni uspesi koje ste za tako kratko vreme postigli u svim oblastima, svedoče o mudrosti kineskih lidera i požrtvovanosti kineskog naroda, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije ističe da se raduje svim uspesima prijateljske Kine i da je uveren da će, uz snažno liderstvo Si Đinpinga, biti nastavljeno uspešno sprovođenje reformi i izgradnja socijalizma sa kineskim karakteristikama za novo doba, kao i realizacija postavljenih stogodišnjih ciljeva.

Vučić ukazuje da Kina svojim impresivnim razvojem doprinosi razvoju celog sveta i da je inicijativa kineskog predsednika „Pojas i put“ jedna je od najznačajnijih u istoriji, jer je od velike koristi svima, a time i Srbiji.

Veoma sam ponosan na činjenicu da su, upravo u trenutku kada sam na čelu Srbije, odnosi naših dveju zemalja na najvišem nivou ikada, i što imam priliku da, zajedno sa vama, ispisujem nove stranice naše zajedničke istorije, poručio je Vučić.

Vučić je ponovio zahvalnost na razumevanju Kine za pitanja od suštinskog državnog i nacionalnog interesa za Srbiju, istakavši da je podrška Kine suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije od ključne važnosti, posebno u svetlu najnovijih pokušaja tzv. Kosova za nelegalno članstvo u međunarodnim organizacijama i institucijama, poput Interpola i Svetske carinske organizacije.

U isto vreme, dodaje se, želim da ponovim potpunu i nedvosmislenu podršku Srbije politici „jedne Kine“, koju nastavljamo sa istom odlučnošću.

Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što je Si Đinping prihvatio njegov poziv da nam učini čast i poseti Srbiju.

U očekivanju našeg skorog susreta u Beogradu, kao i ponovnog viđenja na Forumu „Pojas i put“ sledećeg aprila u Pekingu, primite izraze mog dubokog uvažavanja, navodi se u čestitki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari