Aleksandar Vucicfoto FoNet Milica Vuckovic

Na prvi mah deluje da je sve pod kontrolom u SNS, ali nije, kažu izvori Danasa bliski ovoj stranci, povodom izjave Miloša Vučevića, potpredsednika SNS da će „zamoliti predsednika Aleksandra Vučića da se na jesen ide na nove parlamentarne izbore“.

Vučević je naveo da su se građani fokusirali na predsedničke a parlamentarne izbore shvatili olako i na listiću za te izbore ‘šarali’, pa su malo ovome malo onome (davali), i rasipali glasove.

Jedan od zaključaka posle ovih izbora, kako se nezvanično spekuliše u redovima vlasti, je da je Aleksandar Vučić, predsednik SNS, pobegao stranci i da oni više ne mogu da ga prate, te da se zato pojavljuju ideje i glasna razmišljanja o ponavljanju parlamentarnih izbora, kako bi se izmerilo kako zaista stoje, iako postoji rizik da rezultati ne budu bolji.

Oni bi se verovatno vezali za ponavljanje i izbora u Beogradu, temi koja je takođe otvorena ovih dana.

O ponavljanju izbora u Beogradu deo opozicije je spreman da razgovara sa Vučićem.

Kako kažu naši sagovornici, ovih dana Vučić traži krivca u stranci za svoje previde.

Naši sagovonici smatraju da se Vučić malo preigrao jer je previše bio u kadru i sve teme vezao za sebe, što je bilo rizično, ali se negde osplatilo. Poput teme Rio Tinta koju je u potpunosti preuzeo na sebe i što je „prošlo“.

On je, kako kažu naši izvori, izgubio nekoliko opština na presedničkim izborima, ali je SNS izgubila mnogo više.

Zato SNS kao stranka više ne postoji već je to sad samo „Vučićeva ekipa“ koja kontroliše sve, smatraju naši izvori.

Kako dodaju, niko više Vučića ne spaja sa SNS-om koji je sada samo njegov odraz u vodi.

Uz to, kako se spekuliše, Vučiću je to što SNS nema više samostalno većinu u Skupštni Srbije poseban problem.

A kohabitacija sa SPS mu sve više smeta, ukazuju naši sagovornici, budući da je SPS uzeo više nego što je Vučić očekivao i napravio ozbiljan previd.

S druge strane, kako objašnjavaju naši sagovornici bliski vlasti, SPS je imao miran period bez talasanja, uz Ivicu Dačića na mestu predsednika Skupštine i obnavljanja kadrova, što im se na kraju isplatilo.

Ipak, zaključak naših sagovornika je da je Vučić više nego svestan rizika ponavljanja izbora i mogućnosti da SNS osvoji i manje nego što sada ima mandata u Skupštini, te da će zato odluka o tome biti vrlo pažljivo doneta.

Saradnik Insituta za političke studije Dejan Bursać ideju ponavljanja parlamentarnih izbora smatra blefom.

– Sad je prilično zbunjujuća sitituacija pre svega oko Beograda, a u SNS su svesni da je većini stanaka ipak važniji parlamentarni status jer donosi budžetsko finansiranje i nacionalnu vidljivost. Ovo bi lako moglo da se tumači kao vrsta političkog blefa, odnosno lansiranja dodatne teme u opticaj, kako bi SNS onda čitala kako se ostali akteri ponašaju u novostečenim pozicijama. I da na osnovu toga, kao najajča stranaka u sistemu, može da se postavlja prema njima, s kim da eventualno pregovara koga i gde da pritisne i slično – zaključuje Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari