"Plašenje neke inostrane mečke rešetom": Ishitrena Vučićeva najava da će se Srbija kandidovati za nestalnu članicu SB UN ukoliko UN usvoji rezoluciju o Srebrenici 1Foto: EPA-EFE / ANDREV GOMBERT (Arhiva)

„Potencijalna kandidatura Srbije za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN bila bi zakasnela reakcija na očigledno pogrešnu procenu u vezi sa podrškom koju smo ranije dali Albaniji za to mesto. Istovremeno, najava moguće promene strateškog kursa naše spoljne politike deluje kao plašenje neke inostrane ‘mečke’ rešetom. Nema od toga ništa“, kaže za Danas karijerni diplomata Mihajlo Brkić, komentarišući izjavu Aleksandra Vučića da će u slučaju da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Srbija istog dana kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

Beograd tumara po ćorsokacima spinovanja za internu upotrebu

Brkić objašnjava da je poteze vlasti u spoljnoj politici odlično jednom rečenicom objasnio analitičar Milivoje Mihajlović koi je u autorskom tekstu za portal „Kossev“ ocenio da “Beograd tumara po ćorsokacima spinovanja za internu upotrebu”.

„Nema se toj konstataciji šta dodati ni oduzeti „, napominje Brkić.

Da podsetimo predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je tokom vikenda da će se u slučaju da Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici, Srbija istog dana kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN.

Vučić je ocenio da će, u slučaju da podnese kandidaturu, Srbija „ubedljivo pobediti dve NATO zemlje iz Istočne Evrope“ koje su najavile kandidature za nestalne članice Saveta bezbednosti UN.

„Kad izglasaju rezoluciju i ako je izglasaju, jer ćemo se boriti do poslednjeg trenutka, istog dana ćemo se kandidovati za nestalnu članicu Saveta bezbednosti UN za 2025. i 2026. godinu“, rekao je Vučić i najavio da će Srbija u slučaju izglasavanja te rezolucije, svake godine podnositi rezolucije o genocidu u Kragujevcu, Kraljevu, Jajincima i Jasenovcu, ali da neće pominjati ko stoji iza toga.

„Nigde nećemo pomenuti Nemce ali ćemo podnositi rezolucije o izvršenom genocidu na teritoriji Srbije, u Kragujevcu, u Kraljevu, u Jajincima. Ko ga je počinio, vi zaključite ko. Nikoga tu ne napadamo, to je civilizacijska vrednost, a negde je poginulo i 90 puta više ljudi nego u Srebrenici“, rekao je Vučić.

Božinović: Propušteno je mnogo prilika da se o Srebrenici  razgovara smirenje i bez apriornog odbacivanja,

Diplomata Milovan Božinović smatra da je ova Vučićeva najava „promene spoljne politike“, kao i mnogo toga drugog kod nas, potez van standarda spoljnopoliticke aktivnosti država stabilnog unutrašnjeg poretka i definisanih – dugoročnih i kratkoročnih – ciljeva.

Spoljna politika jedne države niti nastaje niti se menja jednim potezom, nego je postupno taloženje iskustava i procena šta nam je činiti u kriznim situacijama kao što je današnja.

„Ima ozbiljnih razloga da se veruje da su dva izazova pred kojima se nalazimo – rezolucija o Srebrenici u OUN i prijem Kosova u Savet Evrope – sinhronizovane akcije radi pritiska na Srbiju, pri čemu se ne može I ne sme prevideti da svaka ima i nekakvu, političku, ili proceduralnu, senku. Tu smo kod našeg glavnog problema: zadatak je vlade – ustvari nekoliko prethodnih vlada – da pažljivo prati u kom pravcu se ova zaostavština nakon raspada SFRJ razvija i pripremi se za scenario koji nam je priređen. Sve to nije bio slučaj, nego smo danas besni, prepuni gneva, ‘okrećemo list’ i pretimo bez izgleda da to nekog uznemiri“, ističe Božinović.

Ova nevolja, kako kaže, u kojoj smo se svi našli, i za koju nema lakog rešenja, suočava nas sa političkom arogancijom koja izgleda da nam je konstitutivna, a nanela nam je mnogo štete.

„Njena je matrica da na početku nekog problema mislite da ste mnogo jači i da možete nametati drugima rešenja, da bi onda – prekasno – nastupilo otrežnjenje i prihvatanje u iznudici goreg ishoda. Danas je Ahtisarijev plan temelj prava srpske zajednice na Kosovu, a da smo sarađivali sa Ahtisarijem dobili bi – i danas imali – sigurno više. Propušteno je mnogo prilika da se o Srebrenici – pa i o ovoj rezoluciji – razgovara smirenje i bez apriornog odbacivanja, a procenjujem i da je oko Saveta Evrope bilo prostora za bolji krajnji rezultat, ali nas je u oba slučaja osujetio jedan fatalni gubitnički maksimalizam“, napominje naš sagovornik..

On ističe da što se kandidature za članstvo u nestali sastav Saveta bezbednosti tiče, prirodna je težnja svake zemlje da joj bude poverena takva čast, pogotovo što onda istupa u ime čitavog našeg regiona.

„Za tako nešto je potrebno nekoliko godina rada i lobiranja, dobri odnosi sa susedima, rešeni sporovi sa drugim državama ako ste ih imali i sl. Podržao bih vladu da ovu nameru uvrsti u svoj plan tokom ovog mandata, pogotovo što je na početku, pa da onda, realno, neka naredna taj cilj i ostvari“, poručuje Božinović.

Đukić : Nije trenutak za pokretanje jedne takve inicijative

Komentarišući ovu, ipak, ishitrenu najavu predsednika Srbije o kandidovanju zemlje za nestalnu članicu SB, diplomata Srećko Đukić kaže da nije trenutak za pokretanje jedne takve inicijative.

„Treba pustiti da se stvari malo ‘ohlade’. U diplomatiji se ne smeju vući ishitreni i nervozni potezi. Mi smo imali čitave godine kada smo mogli da se kandidujemo za nestalnu članicu SB OUN, pa to nismo učinili, a sve zemlje Zapadnog Balkana bile su bar po jedanputa. Uopšte, mestu i ulazi Srbije u globalnim organizacijama nije posvećivana pažnja“, napominje Đukić.

Prema njegovim rečima nema istaknute svoje predstavnike u sistemu OUN i drugih organizacija kao naši susedi na primer. Sve su to relevantna diplomatska merila položaja Srbije u međunarodnim odnosima.

„Postoji pravilo da za svaki diplomatski potez, predlog u ovom slučaju koji se lansiraju, i to ne smo jedan već sada mnoštvo predloga, treba pažljivo pristupiti, tako što se sondira teren u međunarodnim organizacijama, kod vodećim zemalja i u nizu drugih država. To je potrebno učiniti da se ne doživi nepotreban spoljnopolitički poraz i promašaj. Spoljna politika mora voditi računa o kredibilitetu zemlje i njene politike kao pouzdanog partnera u međunarodnim poslovima“, primećuje Đukić.

Vukadinović:Vučić kalkulisao,jer nije hteo Rami da kvari kandidaturu

Na pitanje zbog čega se čekalo sa kandidaturom za nestalnu članicu SB , Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli odgovara -zato što se kalkulisao, i to loše.

„Zato što Vučić nije hteo da se zamera Zapadu, koji je imao neke druge regionalne favorite. I, konačno, ili najpre, jer je gajio „specijalne odnose, sa Edijem Ramom, pa nije hteo da njemu i Albaniji kvari kandidaturu u prethodnom ciklusu“, ocenjuje Vukadinović.

Anđelković: Sve je u funkciji završnih radova za kosovsku kapitulaciju

Dragomir Anđelković, politički analitičar smatra da je suština naše pogrešne spoljne politike u Vučićevim praznim pričama za javnost koje postaju sve bizarnije.

On podseća na jednu od bizarnosti kada je Vučić u obraćanjju javnosti najavio ogromna nalazišta zlata u Srbiji i najavi novi veliki rudnik, a onda i sam, kao i javnost, to zaboravio. A od zlata nema ni „z“,ali je priča odradila svoje.

„Tako i sada govori koješta o potencijalnom ulasku Srbije u Savet bezbednosti. Ako stvarno oficijelni Beograd ima podršku u UN koja to omogućava, nema razloga da se boji u vezi sa proturanjem antisrpske rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. To lako može da spreči. Ako to nije slučaj, onda ni potencijal Srbije da protivno volji vodećih zapadnih sila uđe u SB, nije preveliki. Ali sve rečeno i nije za Vučića u prvom planu“, napominje analitičar.

Prema Anđelkovićevim rečima, Vučić sada završava radove oko kosovske kapitulacije i pre svega mu trebaju pogodne priče za javnost kako bi preusmeravao njenu pažnju i sebe predstavljao kao patriotu koji se bori za nacionalne interese, dok ih zapravo veleizdajnički gazi.

„Sve njegove konstrukcije o Srebrenici, ulasku Srbije u Savet bezbednosti i sličnom, u funkciji su toga. A Vašington i neki drugi centri moći, iz svojih interesa, pomažu mu u organizovanju raznih predstava na velikoj sceni geopolitičkog teatra, kako bi Srbi lakše bili prevareni“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari