Vučićevi tabloidni dobošari najavljuju novo doba za Srbiju: Boris Varga o odlaganju obraćanja predsednika 1foto FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Odlaganje Vučićevog obraćanja naciji povezano je pre svega sa sastavljanjem nove srpske vlade i prilagođavanjem njenog sastava novim političkim unutrašnjim i međunarodnim okolnostima – ocenjuje za Danas Boris Varga, politikolog i novinar.

Sagovornik Danasa je u osvrtu na odlaganje predsednikovog „obraćanja naciji“ za sedam dana, odnosno 6. maja, umesto večeras, istakao da je „teži zadatak urađen, s obzirom da je rat u Ukrajini Vučiću lično politički išao na ruku i on je na izborima uspeo da izvuče svoj elektoralni maksimum“.

– Ipak, Srpskoj naprednoj stranci na izborima „rat nije bio brat“ i sa tim gorim rezultatom Vučiću dolazi na naplatu politika „sedenja na dve stolice“, i Zapad i Rusija. On je primoran da novu srpsku vladu sastavlja u eskalaciji evropskog rata. Vučić je ipak virtuoz političke drame, i on prikazuje tu sebe kao žrvtu, kako se na njega vrši ogroman pritisak sa obe strane, pa tobože mora čak da otkazuje javni nastup pred nacijom. Realnost je da naprednjaci sa koalicijom neće više biti sami u parlamentu i da će za ministarska mesta morati malo više da pregovaraju, da je vlada barem prividno podobna okolnostima koje je izazvao rat u Ukrajini – kaže naš sagovornik.

Zato će Vučić, smatra on, koliko može otezati sastavljanje nove vlade, kako bi je barem na oko napravio po volji Zapada i proruskih zahteva u Srbiji, a u stvari prateći uticaj posledica rata.

Vučićevi tabloidni dobošari najavljuju novo doba za Srbiju: Boris Varga o odlaganju obraćanja predsednika 2
Foto: NDNV

– Naprednjaci su došli na vlast, populistički dajući razna obećanja koje žele da čuje Zapad, Rusija i njihovi birači. Iako se govori da je pritisak sada homogenijeg Zapada na Srbiju kraj srpskog balansiranja, Vučić i naprednjaci će pokušati i dalje da tu politiku zadrže gde mogu. Zato je sada Vučić u nezgodnoj situaciji, jer zbog ruske agresije na Ukrajinu mora da s jedne strane prikaže Zapadu da više ne balansira i da počinje da sledi spoljnu politiku EU, a sa druge strane više ni sam ne može da sledi tvrdu prorusku politiku koju je za potrebe svojih birača godinama stvarao, jer ga to vodi u ekonomsku izolaciju – napominje Varga.

Ta politika, dodaje naš sagovornik, najbolje se vidi po tabloidima, koji su, kako kaže, inače dobošari državne proruske i srpske šovinističke politike.

– Putin je u inostranstvu najpopularniji u Srbiji i za porebe nove politike poslednjih dana dolazi do potpunog zaokreta i orkestriranog blaćenja Putina, kao nekog ko je izdao Srbiju. Ako ništa drugo, to je barem kraj neobuzdane putinofilije u Srbiji koju je stvarala država – zaključuje Varga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari