Vučković i Tripić u trci za predsednicu DS 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Organizacioni odbor Demokratske stranke doneo je jednoglasnu odluku da se Izborna skupština stranke održi 2. juna u Beogradu.

Na Izbornoj skupštini demokrate će birati novog predsednika i novo rukovodstvo partije, uključujući svih pet potpredsednika, predsednika Političkog saveta, četrdeset članova stalnog sastava Glavnog odbora, devet članova Statutarne komisije i tri člana Nadzornog odbora, navodi se u kratkom saopštenju DS. Prošli unutarstranački izbori (2016. godine) na kojima je izabran Dragan Šutanovac nisu bili po delegatskom sistemu – izborna skupština, već su redak primer u višestranačkom životu gde su članovi birali između četiri tadašnjih kandidata predsednika stranke direktno, a direktnim glasanjem birani su i kandidati za potpredsednike.

Sada, nakon osvojenih 2,25 odsto i ostanka ispod cenzusa na izborima u Beogradu 4. marta, Šutanovac je na sednici Glavnog odbora 11. marta podneo ostavku. Tim činom su i svi članovi Predsedništva DS u ostavci. Šutanovac je kazao da ta odluka nije rezultat pritiska već da se oseća odgovornim za rezultat DS-a na beogradskim izborima. On je tada rekao i da nema dilemu da je DS najbolja stranka koja će se brzo oporaviti.

Kao što smo već pisali, izvori Danasa procenjuju da je sadašnjem rukovodstvu DS lakše da kontroliše izbore ukoliko oni budu delegatski. Kako nam je rečeno, hoće da zadrže mogućnost upravljanja iz senke i traže pogodnog kandidata koji bi to prihvatio. Sa druge strane, neki od naših sagovornika pak rekli su i da ti navodi nisu tačni, te da predsednik u ostavci Dragan Šutanovac nema nameru da upravlja strankom.

Kao mogući kandidati za novog predsednika pominjani su Nataša Vučković i Zoran Lutovac, ali i Branislav Lečić. Izvori Danasa procenjuju da postoji mogućnost da se Vučković kandiduje i da ima dosta visok nivo podrške u stranci. Na naše pisanje da je Šutanovac je pokušao da provuče ideju o Tamari Tripić, sadašnjoj potpredsednici, ali i o Vučković, kao mogućim novim predsednicama DS, i da je naišao je na slab odziv članstva, oštro je na Tviteru reagovala Tamara Tripić. Ona je napisala da Danas treba povodom tih spekulacija da joj se obrati za komentar, dok su oni koji su podržali tu njenu objavu na društvenim mrežama, kritikujući pisanje naših novina, istakli da je Tripić bila drugoplasirana po broju glasova na izborima 2016. Međutim, izvori Danasa veruju da će Tripić kako stvari stoje, vrlo teško uspeti da pobedi na na izbornoj skupštini, a pojedini od njih podsećaju i da se o Tripićevoj razgovaralo i kao o kandidatkinji za gradonačelnicu, međutim, njena prepoznatljivost kod birača je vrlo niska. Takođe, kao bivši sekretar stranke, potpis Tamare Tripić je na finansijskim ugovorima o pozajmicama za kampanju DS 2012. sa firmama bivšeg predsednika stranke Dragana Đilasa, čije objavljivanje je, kako i sami u delu DS-a procenjuju, doprinelo i lošem rezultatu stranke u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari