Vučković: Rezultati lokalnih izbora u senci parlamentarnih, šta će biti sa potrebama građana 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajkovic

Funkcionerka Demokratske stranke (DS) Nataša Vučković ocenila je danas da su rezultati lokalnih izbora u senci parlamentarnih i upitala šta će se desiti sa potrebama građana, „kada se vidi da se nivo demokratije pogoršao“, „stepen predstavljenosti građana u lokalnim skupštinama se znatno smanjio“ – zbog bojkota, pandemije, apatije birača.

„Struktura gradskih i opštinskih skupština pokazuje da jedan značajan broj građana nije predstavljen – na koji način će to uticati na predstavljanje njihovih potreba i interesa, šta će biti sa strankama koje nisu zastupljene, šta je taktika za naredne izbore. Kako će se sada pokreti građana organizovati jer oni, uz civilni sektor, nose veliki zamajac za aktivaciju građana u lokalu. Da li će jačati stanke koje su učestvovale na izborima“, upitala je Vučković na skupu „Dijalog u Centru: Politički pluralizam u gradovima i opštinama posle izbora“.

Dodala je da je važno pitanje i to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je u 55 gradova i opština došlo do promene gradonačelnika, iako je i ranije u njima bila vlast njegove Srpske napredne stranke.

„I on kaže da su dobro radili – da li će doći do drugačije politike i metoda rada, šta će se dogoditi sa korupcijom, odnosno borbom protiv korupcije, da li će doći do smanjenja pomame partijskog zapošljavanja, da li će kvalitet uprave biti unapređen – imali smo kritike EK da je stanje javne uprave veoma loše i kvalitet resursa za sprovođenje reformi veoma slab“, naglasila je ona.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kazao je da izbori u tom gradu nisu gotovi, da će biti ponovljeni na još pet biračkih mesta u kojima je 6.000 birača i dodao da je njegova lista sa partnerima osvojila 881 glas manje nego SNS.

„Gradska izborna komisija (GIK) je donela odluku da se ponove izbori na svih 100 biračkih mesta, ali Upravni sud je doneo drugačiju odluku. Ipak, osvojili smo više mandata nego u prvom krugu. Sada predstoji taj treći krug. Dva uslova su bila važna – mediji i GIK koja štiti izbornu volju građana, što nije bilo moguće. Podneli smo novu krivičnu prijavu protiv nosilaca liste SNS zbog krađe izborne volje građana“, rekao je Zelenović, a preneli su organizatori skupa.

Rekao je da izbore očekuje vrlo brzo, da ima pažnju javnosti, ali da će biti „više kriminalaca i novca“ – „kako je to moguće i zašto učestvujemo – pokušavamo da odbranimo ono što je urađeno kvalitetno, ali ne možemo biti policajci umesto policije ili tužioci umesto tužilaštva“.

Funkcioner Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da je njegov pokret na izborima prošao „prilično loše“, da će imati ponegde odbornike, ali da realnu moć nemaju.

„Sada ulazimo u političku ‘tampon zonu’, izbori su završeni i približavamo se drugoj fazi – izborima 2022. godine. Trenutno smo u fazi pretpolitičkog društva zahvaljujući totalnom razaranju političkog života, potpunog uništenja političkih stranaka, potpunom trovanju javnog diskursa, što sve tera ljude od politike“, kazao je on.

Naglasio je da se ne seća kada se smatralo većom sramotom baviti se politikom nego danas, ali da ne zna kada je to bilo potrebnije nego što je danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari