Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije juče odbacio mogućnost da episkop mileševski Filaret bude skinut s liste osoba osumnjičenih za pomoć haškim beguncima. Vujanović je, u intervjuu Radiju Crne Gore, ocenio da bi se problem koji je nastao u vezi sa zabranom ulaska episkopu Filaretu u Crnu Goru „lakše rešio“ kada bi vladika odustao od štrajka glađu.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović nije juče odbacio mogućnost da episkop mileševski Filaret bude skinut s liste osoba osumnjičenih za pomoć haškim beguncima. Vujanović je, u intervjuu Radiju Crne Gore, ocenio da bi se problem koji je nastao u vezi sa zabranom ulaska episkopu Filaretu u Crnu Goru „lakše rešio“ kada bi vladika odustao od štrajka glađu. Crnogorski predsednik je rekao da je „u mirnoj atmosferi i razmeni argumenata, činjenica i dokaza, mnogo lakše ishodovati skidanje s liste“ episkopa Filareta koga Haški tribunal sumnjiči da je pomagao haškim beguncima.
Predsednik Crne Gore je izrazio očekivanje da će episkop Filaret razumeti obavezu Crne Gore da poštuje preporuke Evropske unije i međunarodne zajednice da osobama koje su pomagale haškim beguncima ograniči kretanje na svojoj teritoriji. Vujanović je ponovio da Crna Gora, zabranom episkopu Filaretu da uđe u tu državu, samo poštuje odnos prema međunarodnoj zajednici.
– To nije odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi ili episkopu koji je u toj crkvi – rekao je crnogorski predsednik.
Srpska radikalna stranka (SRS) odustala je juče od najavljene blokade puta od Prijepolja ka Crnoj Gori, na graničnom prelazu Ranče, jer vladika mileševski Filaret nije dao blagoslov i saglasnost tom predlogu, ocenivši da je blokada puta „glupost“ jer bi time bila oštećena samo „sirotinja“. Oko 250 pristalica SRS iz Srbije i Crne Gore koje je predvodio generalni sekretar te stranke Aleksandar Vučić, vratilo se posle jednočasovne posete Filaretu u manastir Mileševa kod Prijepolja.
Vladika Filaret ponovo je, posle razgovora s predstavnicima SRS-a, zatražio da bude izveden pred sud, istakavši da nije kriv, da će istrajati u svojim zahtevima i da je spreman da ostane na granici, kako je rekao, i do Svetog Nikole (19. decembra). On je najavio da će se s pravnim zastupnikom Zdenkom Tomanovićem dogovoriti o pokretanju krivičnih postupaka protiv Ministarstava pravde i tužilaštava Srbije i Crne Gore, jer te institucije prema njegovoj oceni krše pravo. Vladika mileševski rekao je još da ne želi crnogorsko državljanstvo, iako je poreklom Nikšićanin, zbog, kako je objasnio, načina na koji crnogorske vlasti tretiraju svoje državljane.
Vučić je ocenio da se u znak podrške vladici Filaretu na graničnom prelazu Srbije i Crne Gore na poziv SRS okupilo oko 500 ljudi, ali da radikali moraju poslušati želju vladike Mileševskog i odustati od najavljene blokade puta.
– Siguran sam da će i ova vrsta pritiska običnog naroda koji ne traži ništa više nego da srpski vladika ima pravo da se kreće po svojoj eparhiji uroditi plodom i da će kod nekih ljudi biti dovoljno razuma da to prihvate – rekao je Vučić.
Crnogorske vlasti zabranile su episkopu Filaretu u više navrata, a poslednji put 28. avgusta, da uđe u Crnu Goru, pošto je Haški tribunal objavio njegovo ime na listi pomagača optuženima za ratne zločine kojima je zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari