Najvažniji uslov daljih integracija Crne Gore u evropske institucije jeste okončanje saradnje s Tribunalom u Hagu. Saradnja s Tribunalom je naša obaveza prema međunarodnoj zajednici, a ako želite da sarađujete s međunarodnom zajednicom onda morate i da ispunjavate obaveze koje ste preuzeli – rekao je crnogorski predsednik Filip Vujanović juče u Strazburu prvog dana jesenjeg zasedanja Parlamenta Saveta Evrope.

Najvažniji uslov daljih integracija Crne Gore u evropske institucije jeste okončanje saradnje s Tribunalom u Hagu. Saradnja s Tribunalom je naša obaveza prema međunarodnoj zajednici, a ako želite da sarađujete s međunarodnom zajednicom onda morate i da ispunjavate obaveze koje ste preuzeli – rekao je crnogorski predsednik Filip Vujanović juče u Strazburu prvog dana jesenjeg zasedanja Parlamenta Saveta Evrope.
On je istakao da je interes Crne Gore da se svi krivci za ratne zločine izvedu pred Tribunal u Hagu i da se ispita njihova krivica, kao i da je uveren da to isto žele i vlasti u Srbiji.

Zbog kvoruma vanredni let

Članovi delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope otputovali su u Strazbur tek juče popodne jer su, zbog kvoruma, morali da prisustvuju usvajanju dnevnog reda prve redovne sednice jesenjeg zasedanja parlamenta. Bilo je planirano da svi članovi delegacije otputuju u nedelju redovnim letom kako bi stigli na početak zasedanja u Strazburu. U Strazbur je, međutim, u nedelju otputovao samo šef delegacije iz srpskog parlamenta Miloš Aligrudić, a ostali članovi krenuli su tek juče posle 14 časova vanrednom linijom, državnim avionom.

Predsednik Crne Gore je još rekao da njegova zemlja „nema otvorenih pitanja“ u odnosima sa susednim zemljama i istakao privrženost Crne Gore regionalnoj saradnji jer je to jedna od ključnih obaveza svih zemalja tog dela Evrope.
– Istovremeno, veliki je interes Evrope da olakša i ubrza integraciju zapadnog Balkana, jer će Evropa imati svoju punu integracionu vrednost samo ako države regiona budu deo Evrope. Crna Gora je pokazala međunarodnoj zajednici opredeljenost za poštovanje i promovisanje pune zaštite ljudskih prava i vladavine prava – rekao je Vujanović.
Prema njegovim rečima borba protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije „prioritetni izazovi“ i u tom smislu ocenio da će „ta važna državna obaveza dobiti na značaju i dinamici“ nedavnim formiranjem Vladine komisije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.
U razgovoru s predsednikom Parlamentarne skupštine SE Reneom Van der Lindenom on je izrazio zadovoljstvo podrškom koju SE pruža Crnoj Gori u njenim reformskim i demokratskim procesima. Vujanović je novinarima rekao da se razgovaralo o procesu donošenja ustava u Crnoj Gori koji će, kako je rekao crnogorski predsednik, biti donet što pre.
Predsednik parlamentarne skupštine SE preporučio je vlastima u Crnoj Gori da tokom procesa usvajanja novog ustava uzmu u obzir sve preporuke koje je iznela Venecijanska komisija. Predsednik Crne Gore je rekao da se zalaže da se ustav usvoji u Skupštini, ali nije isključio mogućnost da o ustavu odlučuju i građani na referendumu.
Predsednik Parlamentarne skupštine SE Rene van der Linden pozvao je zemlje članice da obezbede neophodne uslove za rad Evropskom sudu za ljudska prava i izrazio žaljenje zbog spora oko budžeta namenjenog tom sudu.
On je na konferenciji za novinare rekao da je Evropski sud za ljudska prava „najviši instrument kojim raspolažemo u zaštiti ljudskih prava i stoga je neophodno da se toj instituciji stvore normalna prava za funkcionisanje“. Van der Linden je izrazio zadovoljstvo što će se poslanicima parlamenta obratiti patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksije drugi, ističući da će to „biti jedna od izuzetno retkih prilika da patrijarh odgovara na pitanja poslanika“.
Premijer Vojislav Koštunica će se danas obratiti poslanicima Parlamentarne skupštine SE. Kako je najavljeno, Koštunica će se sastati s predsednikom Parlamentarne skupštine pre obraćanje poslanicima. Šef parlamentarne delegacije Srbije u SE Miloš Aligrudić izjavio je da će Kosovo biti jedna od tema kojom će se Koštunica baviti u svom govoru.
Tokom pet dana zasedanja Skupštine poslanici će raspravljati o aktivnostima međunarodne organizacije za migracije, političkim posledicama američkog plana izgradnje antiraketnog štita, humanitarnim krizama i drugim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari