Vujanović: Ugroženost Srba čista demagogija 1Foto: RTCG

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović ocenio je da Srbi nisu ničim ugroženi u Crnoj Gori i da je to čista socijalna demagogija.

On je rekao da se očigledno pravi „velika graja oko pozicije Srba u Crnoj Gori, koja se potpuno nerealno prikazuje“, prenosi RTCG. „Nisu Srbi ničim ugroženi u Crnoj Gori, to je čista socijalna demagogija.

Ja mislim da je najbolji model za pomirenje u Crnoj Gori da srpske stranke uđu u Vladu“, napomenuo je Vujanović. On je podsetio da je bio predsednik Vlade u kojoj je bila Narodna stranka, kao srpska stranka, SDP kao dominantna crnogorska stranka i građanska partija DPS, i da je, kako je rekao, najviše za srpski narod uradila Narodna stranka, u kolaciji ‘Da živimo bolje'“.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je gro imovine prepisan u vlasništvo SPC dok je on bio na čelu Vlade, Vujanović odgovara: „Iskreno da kažem, ja to ne znam“. On smatra da svi ti upisi koji su urađeni na temelju nevaljane dokumentacije pravno nemaju nikavog značaja: „To što je upisano u katastre, ako nije uz valjan dokaz, nema nikakve vrednosti. Ja ne znam uopšte kako su se upisivali, nisam se bavio time.“ Govoreći o tome da li je njegova vlada na bilo koji način ohrabriila upisivanje, Vujanović ponavlja da se izvršna vlast time uopšte nije bavila, da je saznao iz medija da su rađene neke preknjižbe, ali ne zna na osnovu čega.

„U tom vremenu katastar nije bio dokaz svojine, vi ste imali katastarski list kao jedan od evidencijskih listova nekretnine, to nije imalo nikakav poseban značaj. Kasnije će, tek, katastar dobiti na svom značaju. Ja mislim da to sad nema nikakvog značaja.

Kako je to katastarski evidentirano, nema nikake vrednosti“, rekao je Vujanović. Bivši predsednik Crne Gore smatra da je važno što postoji mišljenje Venecijanske komisije povodom Zakona o slobodi veroispovijesti i da je premijer Dušan Marković mudro postupio kad je pozvao Mitropoliju da se uključi u doradu toga zakona.

„Nesumnjivo je da će sada svi manastiri i crkve biti državno vlasništvo i to nije izmisila Crna Gora. Tu se Venecijanska komisija naslonila na iskustva nekih zemalja, kao što je recimo Francuska. Ništa se tu ne menja“, rekao je Vujanović. To nastavljaju da koriste pravoslavna mitropolija i njeno sveštenstvo i mitropolit, neće niko uzeti manastir i crkve, niti će koga useljavati, naveo je Vujanović i dodao da će tobiti državna svojina, jer je ogroman deo tih manastira spomenik kulture. „Ne vidim da je uopšte bilo potrebe da se stvara ovakva tenzija povodom toga“, rekao je Vujanović. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.