Vujović: Individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Ministarstvo zaštite živorne sredine/MO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju i da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha, saopštilo je Ministarstvo.

Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima, koje su mahom stare 50 i više godina, rekla je Vujović posle obilaska kotlarnice stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju Ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj i omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo prethodnih decenija.

Prema njenim rečima, benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji.

„U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji“, rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima Ministarstva i sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari