Vujović: Novi projekat će u Kragujevcu omogućiti potpuno isključivanje uglja iz daljinskog grejanja 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas, obrazlažući Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj za Projekat daljinskog grejanja u Kragujevcu, da projekat uključuje modernizaciju sistema daljinskog grejanja u tom gradu i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj.

Vujović je u Skupštini Srbije rekla da će to omogućiti potpuno isključivanje uglja iz daljinskog grejanja.

“Na taj način značajno će se redukovati ili eliminisati ispuštanje sumpor oksida i čvrstih čestica, smanjiti emisija CO2 i značajno poboljšati energetka efikasnost sistema”, istakla je ona.

Prema njenim rečima, projekat će se baviti i glavnim ekološkim problemom koji se odnosi na odlaganje pepela i šljake.

U Predlogu zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj navodi se da zajam iznosi 18 miliona evra.

Vujović je rekla da će projekat biti podeljen na dva dela.

Prvi deo obuhvata rashodovanje starih kotlova i pripadajućih postrojenja iz sistema daljinskog grejanja Kragujevca i ugradnju novih kotlova za toplu vodu na prirodni gas.

Vujović je rekla da se očekuje da radovi započnu ubrzo nakon potpisivanja Ugovora o zajmu.

Drugi deo projekta odnosi se na remedijaciju lokacije za odlaganje pepela i angažovanje konsultanata koji će pomagati u sprovođenju projekta i nadzoru nad građevinskim radovima.

Poslanici razmatraju i predloge zakona o potvrđivanju izmena i dopuna 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34 i 35 Carinske konvencije o međunarodnom prevozu robe na osnovu isprave za MDP (Karneta TIR) (Konvencija TIR, 1975) i potvrđivanju Odluke Mešovitog komiteta između država EFTA i Srbije Broj 1 iz 2021. godine o izmeni i dopuni Protokola B uz Sporazum o slobodnoj trgovini između država EFTA i Srbije u vezi sa definicijom pojma „proizvodi sa poreklom“ i metodama administrativne saradnje.

Poslanici razmatraju i predloge zakona o potvrđivanju izmena sporazuma o poljoprivrednim proizvodima između Srbije i Islanda i Srbije i Švajcarske Konfederacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari