Vujović: SAD i EU više ne mogu da žmure na izborne krađe Aleksandra Vučića 1Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Bivši diplomata Nebojša Vujović izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države (SAD) i Evropska unija (EU) više ne mogu da žmure na izborne krađe Aleksandra Vučića.

Vujović je agenciji Beta kazao da je Vučić 17. decembra preterao s krađom glasova i da SAD i EU s pravom zahtevaju da se ispitaju sve izborne neregularnosti. ;

„EU i SAD su proteklih godina, zbog Kosova, žmurili na Vučićeve izborne prevare, ali preko ovoga što se desilo 17. decembra ne mogu da pređu. Na izbornu krađu koja se desila u nedelju više niko ne može da zažmuri“, ocenio je Vujović. ;

On je rekao da Vučiću niko od zapadnih lidera nije čestitao izbornu pobedu. ;

„Posle upozorenja koja su stigla iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova i Stejt departmenta, Vučiću niko, osim Orbana i Erdogana, ne može da čestita izborni uspeh“, kazao je Vujović. ;

Vujović je rekao da opozicija ne bi trebalo da prihvati izborne rezultate i dodao da „ljudi iz Bratunca i Laktaša ne mogu da određuju sudbinu ljudima s Vračara ili Starog Grada“. ;

„Opozicija ima obavezu prema biračima da ne prihvati izbornu krađu i da vrati mandate koje je osvojila za gradski i republički parlament. Niko ko ima morala i svesti ne može da participira u Vučićevim institucijama sistema“, zaključio je Vujović.

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke ocenilo je da su izborne nepravilnosti u Srbiji o kojima su izvestile međunarodne posmatračke misije „neprihvatljive“ za zemlju koja je kandidat za Evropsku uniju (EU).

„Srbija je glasala, ali OEBS i ODIHR prijavljuju zloupotrebu javnih resursa, zastrašivanje birača i slučajeve kupovine glasova. To je neprihvatljivo za zemlju sa statusom kandidata za članstvo u EU“, navelo je nemačko ministarstvo na društvenoj mreži Iks (X).

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je da su izbore u Srbiji obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

I posmatrači OEBS misije saopštili su da su na izborima u Srbiji uočili ozbiljne probleme s kojima se, kako su rekli, institucije moraju ozbiljno pozabaviti i istražiti ih da bi se u budućnosti stvorili fer izborni uslovi i snažnija demokratija u Srbiji.

Sjedinjene Države pozvale su Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

„Pozivamo Srbiju da radi sa OEBS-om na rešavanju ovih pitanja. Tvrdnje o neregularnostima, o kojima su izvestili OEBS i drugi međunarodni posmatrači, treba da budu istražene“, rekao je Miler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari