vuk jeremic foto Medija tim Narodne strankefoto Medija tim Narodne stranke

Narodna stranka ipak neće ići na konsultacije koje će organizovati predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić sa svim parlamentarnim strankama povodom formiranja Narodne Skupštine i Vlade Srbije, jer ta stranka „ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom“, kako je naveo Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, iako je njegov potpredsednik Miroslav Aleksić pre toga rekao da će učestvovati u ovim razgovorima.

Vuk Jeremić je sinoć na Tviteru napisao da se neće odazvati pozivu za razgovor sa predsednikom Vučićem te da na taj način „drže reč“ datu građanima koji su za njih glasali.

– S obzirom da se u Narodnoj stranci ne razmatra mogućnost saradnje sa režimom, kao i da nećemo da doprinosimo stvaranju lažnog utiska o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji, nećemo učestvovati u “konsultacijama” sa šefom SNS, javnim ili tajnim. Držimo reč – napisao je Jeremić.

Povodom konsultacija koje će prethoditi konstitutivnoj sednici Skupštine, a na koje će se prema dosadašnjim najavama, odazvati veći deo opozicije, iz Narodne stranke dolaze disonantni tonovi, s obzirom da je samo dan pre ove Jeremićeve izjave, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić u intervjuu za Danas rekao da će ta stranka ići na konsultacije, ukoliko dobije zvanični poziv.

I sam Jeremić je pre oko mesec dana rekao da će učestvovati u ovakvom zvaničnom formatu razgovora kada to dođe na dnevni red.

– Predsednik Republike po Ustavu ima mandat da sa parlamentarnim strankama obavi zvanične konsultacije o formiranju Vlade Srbije. Narodna stranka će se tom pozivu odazvati, poštujući zakone i Ustav – naveo je tada Jeremić.

Prema našim saznanjima do promene stava Narodne došlo je nakon glasanja na Predsedništvu Narodne tokom koga su se pojedini funkcioneri protivili razgovoru sa Vučićem kako bi ostali dosledni u stavu koji su iskazivali ranije, posebno kada su se sastali Vučić i predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, neposredno posle održavanja aprilskih izbora.

Predsednik Aleksandar Vučić započeće razgovore sa predstavnicima svih 12 lista koje su učle u parlament Srbije od četvrtka, 14. jula, a razgovori bi trebalo da se završe do 19. jula, pre konstitutivne sednice Parlamenta, koja bi mogla da se održi 25. 26. ili 27. jula, kako su ranije pisali mediji.

Većina predstavnika opozicionih parlamentarnih lista potvrdila je da će učestvovati u ovim razgovorima, uključujući i prvobitni stav Narodne stranke. Iz nekadašnje koalicije „Ujedinjeni“ u okviru koje je i Narodna stranka nastupila na izborima, jedini koji su odmah decidno rekli da ne žele da učestvuju u razgovorima su predstavnici Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari