Koalicija Ujedinjena Srbija predala je izbornu listu "Marinika Tepic - Ujedinjeni za pobedu Srbije"foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Lista Ujedinjeni za pobedu Srbije nije jedinstvena po pitanju odlaska na konsutacije kod predsednika Srbije oko buduće vlade. I dok SSP smatra da treba razgovarati zbog smanjenja tenzija u društvu, dotle iz Demokratske stranke poručuju da su te konsultacije farsa i simulacija demokratije. U Narodnoj stranci ističu da će ići na razgovor, ako dobiju poziv.

“Koliko smo razumeli na konsultacije oko formiranja Vlade Srbije biće pozvane liste koje su učestvovale na izborima. U skladu sa tim razgovaraćemo sa koalicionim partnerima sa kojima smo formirali listu. Što se SSP-a tiče mi smo jasno rekli da ćemo biti najjača opozicija režimu, ali i da smatramo da treba da se razgovara i da se radi na smanjenju tenzija u društvu”, objašnjava Marinika Tepić, potpredsednica i šefica poslaničkog kluba SSP za Danas.

Ona podseća i da je na kraju krajeva ustavna obaveza predsednika države da pre nego što onima koji imaju većinu da mandat za formiranje Vlade, razgovara sa svima koji su prešli cenzus.

“Mi smo najjača opoziciona stranka, bićemo deo najvećeg opozicionog poslaničkog kluba i na nama je da vodimo odgovornu politiku u interesu Srbije. U skladu sa tim ćemo se i ponašati”, izričita je Tapićeva.

I Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke kaže da će se odazvati pozivu na konsultacije kod Vučića, ukoliko ga dobiju.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke i budući šef poslaničkog kluba u parlamentu Srbije kaže za Danas da DS neće ići na te razgovore kod Vučića.

“Ne vidim nikakvog smisla da se u toj farsi učestvuje i daje privid normalnosti. Tačno je konsultacije su tekovina političke kulture u uređenim demokratskim državama i tamo one imaju smisla. Kod nas je to najobičnija farsa i simulacija demokratije”, objašnjava Lutovac.

Konsultacije će trajati nekoliko dana, a prve će na razgovore doći predstavnici manjina. Vučiću bi ovo bilo prvi put da u svojstvu predsednika obavlja konsultacije sa listama koje su izabrane na izborima istog dana kada je on i reizabran.

Kada je obavljao konsultacije u prvom mandatu 2017.  za vladu čije je premijersko mesto napustio da bi učestvovao na predsedničkim izborima, Vučić je razgovarao sa predstavnicima poslaničkih klubova izabranih 2016. na parlamentarnim izborima.

Za vladu 2020. je obavljao konsultacije praktično samo sa svojom SNS i strankom svog koalicionog partnera Ivice Dačića SPS, kao i sa manjinskim listama, budući da opozicione liste ili nisu prešle cenzus, ili su bojkotovale izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari