Vuk Jeremićfoto FoNet Božana Pavlica

Vučić je u svom sinoćnom nastupu na Pinku u svom ustaljenom maniru odgovarao na pitanja koje je sam sastavio, i polemisao sa mojim snimkom. Da je kojim slučajem prekoputa imao mene, odgovorio bih mu na sve bestidne laži koje je izgovorio, i postavio mu seriju pitanja, kaže za Danas Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, odgovarajući na reči predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, na jednoj od televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Vučić je, komentarišući Jeremićevu izjavu da na severu posle Briselskog sporazuma 2013. vlada oragnizovani kriminal, rekao da su desetak Srba koje opozicija kriminalizuje, nosioci otpora na KiM.

Od pitanja koje bi Jeremić postavio Vučiću navodi sledeća:“Šta se nalazi u “francusko-nemačkom planu” i kako je na njega odgovorio, s obzirom da su Briselu saopštili da je zvanični odgovor Beograda stigao? Zbog čega još uvek nije poslao pisma predsednicima Rusije i Kine u kojem od njih traži da u Savetu bezbednosti UN blokiraju svaki pokušaj ostvarivanja članstva “Kosova” u toj organizaciji, iako se na to javno obavezao u skupštinskoj raspravi? Zbog čega je Ana Brnabić u Berlinu potpisala sporazum sa Aljbinom Kurtijem u potpuno ravnopravnom formatu međunarodno priznatih država, čime je napravljen diplomatski presedan sa ozbiljnim posledicama za budućnost? Kako je moguće da je mišljenje Međunarodnog suda pravde bilo nepovoljno za Srbiju, kada je nakon njega more država povuklo priznanje “Kosova”, a pre njega nijedna država to nije učinila? Zbog čega nije dozvolio ni da se raspravlja o rezoluciji o Kosovu i Metohiji koju je Narodna stranka predložila u Skupštini Srbije, a danas sa zakašnjenjem i na nevešt način, pokušava da sprovode u delo njene elemente, van institucionalnog okvira i jedinstva koje je u Skupštini po tom pitanju moglo biti postignuto?“

Jeremić smatra da je sinoćna emisija jasno pokazala koga Vučić danas doživljava kao najvećeg protivnika svog režima, s pravom.

– Iako su mi prištinske vlasti zabranile ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, Narodna stranka je za vikend tamo osnovala Pokrajinski odbor. Jedna smo od retkih političkih organizacija u Srbiji koja je pokazala odvažnost i kapacitet da to uradi. Srbija bi u pregovorima sa Prištinom i međunarodnim zvaničnickma trebalo da ima čvrste stavove i ne pristaje na dalje ustupke, a da javno koristi pomirljivu retoriku i teži smirivanju napetosti – kaže Jeremić.

Kako dodaje, Vučić već deset godina radi upravo obratno, sa teškim negativnim posledicama, pristaje na sve što od njega traže stranci, a to pokriva bombastičnim izjavama i režiranjem nemira na Severu, koji se u jednom trenutku mogu izmaći kontroli i dovesti do tragedije.

Podsetimo sinoć je u emisiji Hit tvit pušten snimak Jeremićeve izjave u kojoj kaže da su posle Briselskog sporazuma 2013. rasformirane instuticije Srbije na Kosovu i da ih je zamenio organizovani krimila, odnoso da krinimalci defakto upravljau delovima naše teritorije sa većinskim srpskim stanovništvom koji sarađuju sa albanskim krinilacima i učestvuju dirigovanim predstavama kojima se stiče utisak da je Srbija na ivici rata.

Vučić je rekao da kada se govori o kriminalcima, kriminalizuje se narod, te da ti ljudi nisu ni za šta optuženi za razliku od „vaših narodnih predstavnika koji su sudski dokazani kriminalci“.

– To je deo hibridnog rada protiv Srbije. To mora da bude borba za osvajanje severa Kosova od strane Albanaca i mora da bude odbranjena time što se oni ustvari bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. I kad budu pobili tih deset Srba koji su nosioci otpora na severu velikoalbaskom hegenomizmu i čuvari srpstva u različitim delovima kosova i metohije tog sekunda su se izborili protiv kriminla i sve je u redu – zaključio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari