Vučić o Kosovu: U junu je moglo da dođe do nezapamćenog krvoprolića 1Foto: Printscreen/EON/Pink

„Srbi su svaki put želeli da napuste institucije kad bi Priština nešto uradila, savetovao sam ih da to ne rade i slušali su me, jer sam uvek bio uz narod. Verovali su mi. Bar 20 puta sam ih sprečavao. Onda je došao jun i prvi incident. Prvi put pričam o tome, te noći je moglo da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića. Albanci su ga spremali, Srbi nisu hteli da se sklone“, rekao je Aleksandar Vučić, gostujući u Hit tvitu.

Ukazao je da je bila velika panika je se očekivalo da za 10 dana bude haos, jer nema prolaza pored Jarinja i Brnjaka.

„I setim se, naš predlog koji Albanci ne mogu da odbiju. U tom trenutku međunarodni predstavnici dođu do mene u hotel i pitaju da li mogu da im garantujem. Ja im kažem da moja reč znači više nego nečije zakletve. Jedan američki i jedan evropski predstavnik mi kažu da se pobrinem, a da će oni naterati Kurtija da odustane od tablica na godinu dana“, naveo je on.

Predsednik kaže da su Srbi sa Kosova i Metohije imali sumnje posle njegovih molbi da prihvate dogovor sa Prištinom o ličnim dokumentima.

„Ja pitam Srbe, a oni kažu ‘opet ti sa tvojim molbama’. Za dva dana oni kažu ‘Ok, ali ovo je poslednji put’. Ja sam imao obećanje da će biti u redu za tablice, ali sam imao obećanje i da će biti u redu za izbore. To sam im i rekao“, naveo je predsednik Srbije.

On je dodao da su Srbi do sada ispunjavali sve zahteve iz sporazuma, dok druga strane ne želi zajednicu srpskih opština.

„I onda se događa Berlinski proces, potpisujemo tri sporazuma. Tog dana u Berlinu, da bi nas ponizili, Kurti daje izjavu koja se tiče SZO, da se to nikada neće destiti. A onda je rekao da ovo za tablice ide fazno, da vas malo kažnjavamo sa po 150 evra, pa ćemo da vam oduzimamo tablice, pa i automobile. Predstavnici Kvinte obmanjuju javnost kada kažu da ima pravo da oduzima tablice. Pozivaju se na pogrešan član. Znaju, nego se prave blesavi. Ne smeju da kažu, jer je za njih Kosovo nezavisna država. Smenio je Nenada Đurića. Nemaju pravo to da rade“, naveo je Vučić.

„Kad su se desile te tri stvari, da nema ništa od SZO, tablice i smena Nenada Đurića, Srbi su rekli da neće više to da trpe. Pričao sam sa Srbima celu noć“, dodao je predsednik Srbije

Odluka Srba da napuštaju institucije je mnogo teška.

„Na Kosovu smo izgubili suverenitet 1999. godine, a 2008. Kosovo je proglasilo nezavisnost. Demokratske vlasti su nas ubeđivale frugačije. Briselskim sporazumom smo kupili mir, poslednje dve godine imamo najveći ekonomski rast u Evropi, što je neverovatno s obzirom da društvene okolnosti“, rekao je Vučić

On je najavio povećanje penzija od čak 20 odsto od februara naredne godine.

„Imali smo mir, stabilnost, prosečna plata je iznad 800 evra, u ponekim delovima Beograda i iznad 1000. Imamo za jedan odsto više beba nego prošle godine“, naglasio je Vučić.

Povlačenje Srba iz prištinskih institucija su velike političke, gotovo tektonske promene

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom toga što su Srbi napustili kosovske institucije, da je reč o „velikim političkim, gotovo tektonskim promenama“.

Vučić je za televiziju Pink izjavio da su predstavnici Srba sa Kosova „svaki put kada Priština ne bi ispunila neki deo obaveza i gazila po Briselskom sporazumu“ želeli da napuste kosovske institucije, a da ih je on „bar 20 puta sprečio u tome“.

Dodao je da je bio „skeptik“ po pitanju povlačenja iz institucija, ali da je do toga „moralo da dođe“ nakon više neuspešnih pregovora sa prištinskim vlastima oko registarskih tablica.

Vučić je rekao da je tokom prvog protesta Srba i postavljanja barikada na severu Kosova krajem juna ove godine „bilo moguće da dođe do velikog, nezapamćenog krvoprolića“.

„Albanci su planirali sa upadom na sever, a Srbi bi se suprotstavili. Sve je bilo spremno za to, pratio sam iz našeg situacionog centra i primao informacije u stvarnom vremenu. Molili smo mađarskog komandanta KFOR-a da on uđe na sever da razgovara sa Srbima da ne bi ušli Albanci“, rekao je Vučić.

Kazao je da su Srbi tada sklonili barikade sa puteva zato što ih je on zamolio, a da je njegovo objašnjenje bilo da se pregovori sa prištinskim vlastima nastavljaju u Briselu u avgustu, kao i da je „imao obećanje da će biti u redu za tablice“.

Vučić je naveo da je umesto toga usledio „Berlinski proces na kome tri sporazuma potpisujemo“, kao i da „tog dana u Berlinu da bi nas ponizio do kraja Kurti daje izjavu koja se tiče Zajednice srpskih opština da to njega ne interesuje i da se to nikada neće desiti“.

„Za tablice je najgoru varijantu napravio. Prvo ću da vas ukoravam, pa ću da vas kažnjavam novačano, da vam uzimam po 150 evra, pa ćemo posle da vam oduzimamo tablice, pa ćemo da vam uzimamo automobile“, rekao je Vučić.

On je rekao da su „posle deset godina Srbi doneli odluku da napuste prištinske institucije“, a da je za tih deset godina Srbija kupila vreme da napreduje.

„Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012. – 2013. godine, izlazimo na kraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, zahvaljujući čemu imamo najbrži rast ekonomije u regionu poslednjih deset godina, i najbrži rast ekonomije u Evropi poslednje dve godine“, kazao je Vučić.

On je rekao da „stopa javnog duga neće preći 57 odsto do kraja godine, dok 94,2 odsto iznosi prosečna stopa javnog duga zemalja u Evropi“.

Rekao je i da očekuje da će rezultati popisa pokazati da Srbija ima „oko 6.450.000 ljudi“, što prema njegovom mišljenju znači „da je talas migracija prema Evropi i Americi počeo da se smanjije“.

Doprinelo bi očuvanju mira, ako bi KFOR i EULEKS obavljali policijski posao na severu Kosova 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da bi Amerikanci ukoliko budu fer, mogli da donesu odluku da KFOR i EULEKS obavljaju policijski posao na severu Kosova i Metohije, što je ocenio da bi doprinelo očuvanju mira.

Gostujući na televiziji Pink, predsednik Srbije je rekao ukoliko Albanci budu obavljali policijski posao na severu Kosova i Metohije, što je istakao da nije u skladu sa Briselskim sporazumom – bila bi katastrofa.

Vučić je naveo da ne smatra da je Amerikancima stalo do sukoba na Kosovu, ocenjujući da im sukobi nisu potrebni.

„Amerikanci su se često ponašali prema nama mnogo korektnije nego mnogi Evropljani“, rekao je Vučić, ali je dodao da ne smatra da će Amerika biti na strani Beograda, navodeći da je reč o tome da je Amerika „u stanju da kaže da je Beograd nekad u pravu“.

Istakao je da se Beograd ne uzda u Ameriku već „u sebe“, ali da se nada da će Amerikanci voditi računa o bezbednosti na severu.

Vojska i vojnobezbednosna agencija daće obaveštenje o dronu, tu nema igre 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će Vojska Srbije i vojnobezbednosna agencija dati obaveštenje o dronu koji je odobren u Srbiji u sredu, navodeći da tu „nema igre“.

„Tu nema igre. Ljudi koji misle da se tako neko igra, to su desetine protokola oko svega. Nije to nešto novo za nas nego smo tada rešili da obaramo“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Pripadnici Vojske Srbije oborili su u sredu dron u blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, a u saopštenju resornog ministarstva navodi se da se dron kretao iz pravca Kopaonika ka Raški.

Vučić je večeras rekao da migovi služe za policijsko čuvanje neba.

„Mi smo mala zemlja i mala vojska, ali smo desetostruko snažniji nego što smo bili. Mi imamo 14 migova 21, a imali smo jedan kada sam bio ministar odbrane“, rekao je Vučić

On je rekao sa Srbija ima ponudu da sve oružje koje proizvede u narednih 20 godina, proda obema zaraćenim stranama a da ne prodaje ni Rusima ni Ukrajincima.

„Čak i kada prodamo nekome kome smemo, otkud ja znam gde će da završi u petoj ruci“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.