Vukadinović: Rezultati referenduma o promeni ustava su udarac za vlast 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Politički analitičar Đorđe Vukadinović izjavio je danas da su preliminarni rezultati referenduma o promeni ustava, naročito u većim gradovima gde je većina izašlih gradjana glasala protiv, „udarac za vlast“ i da pokazuju da u Srbiji postoji značajna masa kritičke javnosti, ljudi koji misle svojom glavom.

Vukadinović je za agenciju Beta izjavio da ni vlast ni opozicija nisu očekivali tako veliki procenat građana koji su se na referendumu izjasnili protiv promene ustava, sa obzirom na „mašineriju“ vlasti koja je svoje birače pozivala da glasaju „da“ za promenu ustava, i na pozive dela opozicije da se referendum bojkotuje.

„Izlaznost je na nivou očekivanog s obzirom na pozive na bojkot i na generalno slabu zainteresovanost javnosti za ovu tematiku, ali rezultati su iznenadili skoro sve, uključujući i vlast i opoziciju, bez obzira što će svi naći razloge za objavu i izražavanje zadovoljstva. Mislim da vlast nije očekivala tako veliki procenat protiv. S druge strane, i deo opozicije koji je pozivao na bojkot nije očekivao da će biti toliki procenat onih koji su protiv, jer možda ne bi doneli odluku o bojkotu“, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, opozicija se na primeru referenduma ponašala „kao da je u magli“, jer nisu prepoznali da postoji „masovna kritička javnost“ koja se ne ponaša „kao lutke na koncu prema njihovim višim zamislima i planovima“, povodom njihovih poziva na bojkot, zbog čega su „ostali po strani“.

„Referendum je relativna pobeda ovih nestranački organizovanih građana koji pokušavaju da misle svojom glavom, koji su pokazali snagu na koju i vlast i opozicija moraju računati“, kazao je Vukadinović.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.