Vuletić o susretu Vučića i Lavrova: Rusija pokušava da izađe iz sopstvene izolacije 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Dolazak ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u Beograd u vreme održavanja samita Pokreta Nesvrstanih je na neki način pokušaj Rusije da izađe iz sopstvene izolacije i političkih sankcija koje joj je uveo zapad, povodom ukrajinske krize i rata koji je Rusija u Ukrajini pokrenula i vodila – ocenjuje predsednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić, koji komentariše dolazak šefa ruske diplomatije u Srbiju u specifičnom trenutku, u vreme obeležavanja osnivanja Pokreta Nesvrstanih.

Prema njegovom mišljenju, stalni sukob na relaciji Zapad – Rusija doveo je pomenutu zemlju u prilično nezgodnu poziciju, da joj sada nakon šezdeset godina ne preostaje ništa drugo nego da u julu ove godine dobije status posmatrača u organizaciji koja je svojevremeno nastala kao protiv-teža u Hladnom ratu, u kome su sa jedne strane bile zapadne supersile, a sa druge strane bivše Sovjetski savez, čiji je ona nasledik.

– Očito je da Rusija gubi tempo u kome treba da dokaže svoju supersilu, ako joj je toliko značajno da se u međunarodnim odnosima pohvali statusom posmatrača u jednoj organizaciji o kojoj sada govori istorija – naglašava Vuletić.

Prema njegovim rečima, Rusija ne propušta priliku da izvrši svoj uticaj na politiku koja okupira Balkan. Njemu se čini da je Srbija najzgodniji poligon za provođenje ruske politike i uticaj na region, jer je u tom delu politika Srbije sa politikom Rusije prilično kompatibilna.

– To možemo da vidimo na nizu primera, a najočitiji je politička situacija u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini. Rusija svojim malignim uticajem na Republiku Srpsku, preko Srbije i sada sa novom vladom u Crnoj Gori, ostvaruje taj svoj politički interes i cilj. Cilj im je da destabilizuju ovaj region i da ga drže u stalnoj situaciji zamrznutog konflikta, iz koga bi, da u ovde ima političke pameti, Srbija davno izašla – smatra Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari