Vulin: Ako Albanci reše svoje nacionalno pitanje i Srbi će rešiti svoje 1Aleksandar Vulin Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da svet neće zaustaviti nesreću na Balkanu ako dopusti stvaranje „velike Albanije“ i dodao da ukoliko se bude rešavano albansko nacionalno pitanje, da će Srbi rešiti svoje.

„Mi moramo da rešavamo celokupno srpsko nacionalno pitanje, uključujući Kosovo i Metohiju, a ne bez njega. Predstavnici medjunarodne zajednice moraju da imaju razumevanja za srpske probleme“, rekao je Vulin za kanal „Rusija 24“, a prenosi N1.

Vulin je naglasio da je interes Srbije da zaštiti Srbe na Kosovu, iako u Srbiji ne postoji konsenzus po pitanju Kosova i Metohije.

„Dok su Srbi na Kosovu i Metohiji, možemo nešto da učinimo. Ono što je za nas vrlo važno, velike i moćne zemlje kao što je Rusija, moraju da prepoznaju da se stvara ‘velika Albanija'“, ukazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, svi Albanci, izuzev dve opštine koje su u centralnoj Srbiji, nalaze se u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju NATO pakta.

„Kada Severna Makedonija postane članica NATO pakta, a to se očekuje već u ovoj godini, svi Albanci živeće u jedinstvenom političko-bezbednosnom okruženju. Oni traže formalizaciju svog prostora granicama, a sve zemlje na koje gledaju ćute“, rekao je Vulin.

On je naveo i da Crna Gora vrlo često napada Srbiju, ali ne i „veliku Albaniju“, koja hoće da uzme deo njene teritorije.

„I Severna Makedonija će vrlo često napadati Srbiju, priznaje Kosovo bez ikakvih problema, a polovina njene teritorije je na putu ‘velike Albanije’. Svi ćute, samo Srbija govori“, rekao je Vulin.

Vulin je na poziv ruskog kolege Sergeja Šojgua učestvovao na Osmoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari