Vulin u Drvaru: Srbija zabrinuta zbog stanja u BiH i pritisaka na Republiku Srpsku 1Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Lola Djordjevic/DS

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas u Drvaru da je Srbija veoma zabrinuta zbog svega što se dešava u BiH i pritisaka koji postoje na Republiku Srpsku, ističući da je Srbija protiv svakog nametanja.

„Mi smo veoma zabrinuti zbog svega što se dešava u BiH, zabrinuti smo zbog pritisaka koji postoje na Republiku Srpsku, zbog toga što se nameću zakoni koji treba da nametnu istinu, a istina se zakonima ne može nametnuti“, rekao je Vulin.

Ocenio je da je doskorašnji Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida „hteo da se osveti svim narodima u BiH“, sa ciljem da tim zakonom „trajno zatruje odnose u BiH i posvađa ljude koji tu žive“.

Vulin je rekao da se takvi zakoni uvek odnose jedino na Srbe, kao i da postoji mogućnost da postanu „politička batina kojom će se hapsiti neposlušni“.

On je pozvao strane zvaničnike i političare u BiH da vode računa o demokratskim procedurama, jer to je, kako je ocenio, jedini način da u BiH i celom regionu vladaju mir i razumevanje.

„Srbija je apsolutno protiv svakog nametanja, ne možemo da prihvatimo nijednu odluku koju ne prihvataju tri konstitutivna naroda u dva eniteta koja čine BiH. Svaka promena Dejtonskog sporazuma za nas je apsolutno neprihvatljiva i svako nepoštovanje procedura koje su proizašle iz tog sporazuma za nas su neprihvatljive“, istakao je Vulin.

On je zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem posetio Drvar gde su razgovarali sa predstavnicima Srba u Federaciji BiH, odnosno sa srpskim predstavnicima u opštinama Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Odžak i Bosanski Petrovac.

Razgovarano je o položaju Srba u Federaciji BiH i pomoći Srbije Srbima u tom entitetu.

Vulin je naveo da, dok god je u Srbiji na vlasti predsednik Aleksandar Vučić, politika Srbije će biti očuvanje mira u regionu i pomoć svim Srbima bez obzira gde oni žive.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari