Vulin u novoj apolitičnoj ulozi: Da li ga je Vučić namerno "ućutkao"? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Aleksandar Vulin, bivši ministar unutrašnjih poslova i lider Pokreta socijalista, poznat je po vrlo zapaljivim izjavama u kojima se obračuvnava sa domaćim, ali i stranim političkim neistomišljenicima njegovog prijatelja, lidera SNS Aleksandra Vučića, koji obavlja i funkciju predsednika države.

Iako je od njegovih neumerenih i nekontrolisanih političkih izjava, koje je najčešće plasirao saopštenjima sa državne pozicije koju je obavljao, a u kojima poziva na stvaranja „srpskog sveta“, nekada morao i Vučić da se ograđuje, deo zainteresovane javnosti ukazuje da Vulin govori ono što Vučić misli.

Sada je pak Vulin postavljen na mesto direktora BIA sa kojeg ne bi trebalo da se bavi politikom i daje političke izjave, pa se postavlja pitanje da li ga je Vučić namerno ućutkao svestan štete koju ovaj čini i da li će Vulin poštovati ova ograničenja.

Kako je Danas već pisao, pojedini naprednjaci umesto kritike na račun izbora Vulina biraju da ćute a neki, doduše nezvanično, podsećaju na to da je Vulin i dalje predsednik Pokreta socijalista te da treba videti da li će podneti ostavku na stranačku funkciju, dodajući da je Vulin nekim svojim izjavama čak i šetetio Vučičevom rejtingu i kod onih najtvrđih prosuskih birača.

Naši sagovornici iz SNS, koji su želeli da ostanu anonimni, smatraju da je situacija vrlo delikatna i da je Vučić morao da balansira ne bi li zadovoljio i svoje proruske birače koji bi bili nezadovoljni ukoliko bi Vulin ostao bez funkcije, pa je ovaj položaj bio iznuđen kako se ne bi pomislio da je lider PS potpuno otpisan.

Kada je reč o tome hoće li Vulin politički zaćutati, naši sagovonici to ne očekuju budući da još nema vesti o tome da je, poput svojevremeno guvernerke Narodne banke Jorgovanke Tabaković, „zamrzao“ stranačku funkciju ili podneo ostavku na lidersku poziciju u PS, koju bi ubuduće mogao da koristi kao platformu za javna obraćanja.

Igor Avžner, stručnjak za medije i marketing, za Danas kaže da biste ostvarili svoje snove, nekada je potrebno, a nekada i dovoljno da se nađete na pravom mestu u pravo vreme.

– Ova sudbina izgleda prati Aleksandra Vulina. Dovoljno je bilo da se nađe u pravom trenutku makar i u blizini Aleksandra Vučića, da bi ostvario svoje snove. Od vođenja kancelarije za Kosovo i Metohiju, preko ministarstava do direktora BIA. Kao i svaki poslušan “vojnik”, što nemamo dokaze da je bio, ali je ponašanje u pitanju, pričao je kada mu je bilo dozvoljeno i šta mu je bilo dozvoljeno. Sada su mu to pravo i obaveza, po funkciji, ukinuti. Na funkciju ga je postavio čovek iz blizine. Ćutanje se plaća, a ovako se i podrazumeva. Kao “Hrabri krojač”, jednim udarcem dve muve – navodi on.

A koliko će zaista biti prvi čovek BIA, pretpostavlja u istoj meri u kojoj je bio i prvi čovek MUP.

– Prvi čovek je prvi čovek, a Vulin je postavljeno lice. U iznenadnoj podeli karata, „zalomilo“ se opet Vulinu. Nije da EPS nije bitan za opstanak Srbije, pa ga je vodio Grčić, nije da Beograd nije bitan, pa ga vodi Šapić. Našli su se tu. Našli, pa zašli – kaže Avžner.

Ipak, kako dodaje, nečiji snovi, nekom drugom mogu biti i noćna mora.

– Kako će se profesionalci iz BIA snaći u novoj situaciji ne znam. Verovatno su i predvideli ovu mogućnost, ukoliko su profesionalci. Noćna mora će svakako biti i onima koji treba da ostvaruju međunarodnu saradnju i onima koji moraju da vode računa o kredibilnosti ove institucije, koja mora da se piše velikim I. Ipak na kraju krajeva, ako je za utehu, i za ovu Instituciju kao i sve ostale, realno je nadležan AV. Iako cu im inicijali identični, promoćurniji čitaoci, a i već pomenuti profesionalci će znati da svakako nije u pitanju Aleksandar Vulin – zaključuje Avžner.

A politikolog Mladen Mrdalj smatra da kad bi Vulin stvarno hteo mogao bi da pušta informacije raznim medijskim kanalima, čak iako ne može sam da daje izjave.

– Osim toga, Vulin daje komentare samo uz prećutno odobrenje Aleksandra Vučića, tako da nije bitno na kojoj funkciji se Vulin nalazi. Jedini drugi ugao je taj sto ruski ambasador verovatno uzima Vulinov položaj kao jedan od barometara odnosa Vučića prema Rusiji. Optimalno je onda dati Vulinu položaj bez moći, kao što je položaj bez moći imao Nebojša Stefanović samo iz drugih razloga – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari