Vulinu na Vidovdan zabranjen ulazak na Kosovo 1

Kancelarija Vlede Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila u sredu „skandaloznu odluku Prištine i posrednika u briselskom dijalogu da se ministru odbrane Srbije Aleksandru Vulinu na Vidovdan zabrani poseta Kosovu i Metohiji“.

Kancelarija u saopštenju navodi da je takva odluka doneta u koordinaciji Prištine i Evropske službe za spoljne poslove s namerom da se ponizi Srbija.

Ova odluka je tim gora što dolazi posle pristanka prištinske strane na sastanku u nedelju u Briselu da se pridržava postignutih sporazuma, i ponaša sa uvažavanjem i poštovanjem prema strani sa kojom, navodno, želi dogovor, kaže se u saopštenju.

Poseta ministra Vulina najavljena je, kako ističe Kancelarija, u skladu sa ustaljenim procedurama i njeno onemogućavanje jeste najgrublje kršenje Sporazuma o posetama zvaničnika, čiji je garant upravo Evropska unija.

U saopštenju se naglašava da su predstavnici pojedinih država proteklih dana, takođe, probali da u Srbniji uvedu verbalni delikt, pokušavajući da našim državnim zvaničnicima sugerišu kakvu bi vrstu poruka trebalo da upute na Vidovdan, što je događaj bez presedana u diplomatskoj praksi.

Ministar Vulin će, kako je najavljeno, u vezi sa ovim pitanjem održati hitne konsultacije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, o čijoj sadržini će javnost biti obaveštena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari