YUCOM: Kršenje slobode izražavanja i udruživanja i povrede prava na privatnost obeležili kampanju 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ

Predizbornu kampanju u Srbiji obeležilo je kršenje slobode izražavanja i udruživanja, kao i povrede prava na privatnost uz odsustvo reakcije institucija koje treba da budu kontrolni mehanizmi u slučajevima povrede biračkih i ljudskih prava u vezi s kampanjom, ocenjuje se u danas predstavljenom izveštaju Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM.

U izveštaju se navodi da je predizborni period obeležila „atmosfera neproporcionalnih odgovora na kritiku usmerenu prema političkim akterima na vlasti, ne samo prema predstavnicima opozicionih partija nego i prema udruženjima građana“.

„Posebno ukazujemo na zabrinjavajuću negativnu kampanju i kršenja slobode udruživanja i izražavanja koja je u toku izborne kampanje bila usmerena na intelektualce, uključujući glumce, profesore i sudije, koji su deo inicijative ‘ProGlas’ čiji je cilj bio pozivanje građana da izađu na izbore“, stoji u izveštaju.

Navodi se i da je kampanja bila propraćena „izrazitom nejednakošću“ prisustva političkih aktera na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, kao i „sveprisutnim korišćenjem javnih sredstava u funkciji kampanje i prisustvom predsednika Srbije u kampanji Srpske napredne stranke“ čime su po oceni YUCOM, stvoreni „potpuno nejednaki uslovi i sistemska prednost za vladajuću stranku“.

Kada je u pitanju odsustvo reakcija nadležnih institucija u slučajevima povrede biračkih i ljudskih prava u vezi s kampanjom, u izveštaju se navodi da je „najvidljivija neaktivnost“ uočena kod Regulatornog tela za elektronske medije (REM) koje je po oceni YUCOM, ostalo pasivno i u slučaju prigovora na ponašanje medija tokom izborne kampanje.

„Izveštaji o praćenju toka kampanje nisu objavljivani, a uprkos činjenici da je REM primio 22 prigovora nije objavljen nijedan odgovor“, piše u izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari