Zabrana za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo do posle izbora? 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

„Institucije Kosova neće dozvoliti predstavnicima nijedne druge države da dolaze i učestvuju u predizbornoj kampanji u zemlji“, potvrdili su kosovski zvaničnici.

Ovi navodi kosovskih političara dolaze u svetlu najava određenih beogradskih zvaničnika da će posetiti Kosovo, u toku predizborne kampanje za parlamentrane izbore koji će se na Kosovu održati šestog oktobra ove godine.

Savetnik odlazećeg ministra inostranih poslova Bedžeta Pacolija, Jetljir Ziberaj, za Radio Slobodna Evropa (RSE) izjavio je da prištinske institucije „neće dati dozvolu za ulazak na Kosovo nijednom predstavniku druge zemlje, koji bi posetu iskoristio za predizbornu kampanju“. Prema Ziberaju, ovo pogotovo važi za zvaničnike iz Srbije.

„Apsolutno, nijedan državni predstavnik bilo koje države neće moći da dođe ovde i vodi kampanju. U ovom smslu, potpuno su nerazumljive najave zvaničnika Vlade Srbije da će posetiti Kosovo zarad predizborne kampanje. U stvari mi to razumemo, budući da oni imaju tendenciju da zaoštre situaciju i stvaraju unutrašnje tenzije. Međutim, kosovske institucije neće dozvoliti da se ošteti izborni proces“, rekao je Ziberaj za Radio Slobodna Evropa.

Savetnik kosovskog šefa diplomatije potvrdio je da se kosovske institucije koordinišu sa međunarodnom zajednicom kako bi se obezbedio, kako Radio Slobodna Evropa dalje navodi, miran izborni proces, gde će se građanima zagarantovati slobodno glasanje. S tim u vezi, on je poručo da ni srpski građani na Kosovu ne bi trebali da budu pod pritiskom kako i za koga glasati na predstojećim izborima na Kosovu.

Zabrana i za Vučića

Osvrćući se na mogućnost posete predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, Ziberaj je istakao da ova odluka važi za bilo kojeg političara koji nije sa Kosova.

„U ovom periodu se neće dozvoliti ulazak nijednoj osobi, koja namerava da zaoštri situaciju. Neće moći da uđe na Kosovo niko ko ima za cilj destabilizaciju“, poručio je Ziberaj.

Sa druge strane, poznavalac političkih prilika, bivši poslanik kosovske skupštine iz redova srpske zajednice, Petar Miletić, naglasio je da je Beograd uvek imao određenog uticaja na izborni proces na Kosovu. Miletić za RSE upozorava da će ovaj put, taj uticaj biti još više izražen.

„Čini se da nikada veći uticaj nije bio nego što je sada jer je očigledno Srpska lista organizacija koja je pod potpunom kontrolom vlasti iz Beograda. Ona je u svakom slučaju najdominantnija politička struktura na Kosovu. Koriste se svi resursi kako bi ljudi izašli na glasanje i glasali za Srpsku listu“, izjavio je Miletić.

On je ocenio da je politika, kako vlade Kosova tako i vlade Srbije, „politika sukoba, agresije i politika netolerancije“ i sve to ide u prilog onima koji nisu za normalizaciju. Petar Miletić smatra da najnovija odluka kosovskih institucija o zabranjivanju ulaska srpskih političara na Kosovo neće imati nikakav efekat. Štaviše, on smatra da time, kosovske institucije žele predstaviti sebe kao nekog ko se pita kada je u pitanju srpska zajednica na Kosovu ali sve je to, prema njemu „usmereno ka albanskim glasačima“.

Srpska lista je u prethodnom sazivu Skupštine Kosova imala 9 od 10 poslanika koji su predstavljali srpsku zajednicu koja živi na Kosovu. Na lokalnim izborima na Kosovu, Srpska lista je pobedila u 10 opština sa većinski srpskim stanovništvom.

Smatra se partijom sa otvorenom podrškom zvaničnog Beograda, koji je imao uticaj i u formiranju ove stranke.

Osim ovog političkog subjekta, na predstojećim parlamentarnim izborima na Kosovu učestvuje i koalicija „Sloboda“ koju čine dve srpske partije na Kosovu: Progresivna demokratska stranka i Nova Partija Kosova.

Do 6. septembra kada je krajnji rok za overu stranaka, očekuje se da se za izbore prijavi i Samostalna Liberalna Stranka.

KoSSev: Navodna poseta Vučića Kosovu tema je već nekoliko dana u kosovskim medijima. Srpski predsednik je međutim, još jula ove godine prilikom jednog od obraćanja u jeku krize snabdevanja robom iz centralne Srbije najavio posetu Kosovu „u septembru ili oktobru kada mnogo toga bude mogao da pokaže kao rezultate investicionih programa“. Ova najava prethodila je i ostavci kosovskog premijera i raspisivanju izbora, a više nije bilo ni pomena o Vučićevom učešću u predizbornoj kampanji na Kosovu. 

Jedina kampanja o kojoj se Vučić decidno izjasnio da će učestvovati je kampanja SNS na predstojećim redovnim srpskim parlamentarnim izborima na proleće. Predstavnici srpske opozicije tražili su, kako tvrdi predsednik, da on ne učestvuje u kampanji SNS-a, ali on taj zahtev opozicije odbacuje.

S druge strane, prema izvorima kosovskih medija, poseta Vučića Kosovu je planirana zbog toga što „Srpska lista strahuje da će izgubiti izbore na Kosovu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari