Zajedno za Srbiju i Narodna stranka nezadovoljni predlozima, Dveri će se izjasniti narednih dana 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović izjavio je danas da se u predlozima za poboljšanje izbornih uslova ne nalazi ništa što je predlagala opozicija, kao i da vlast „ne da poštene izbore“.

Nakon druge sesije međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje iz Evropskog parlamenta saopšteno je da je predloženo da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

„Ništa od onoga što je opozicija tražila nije se našlo u dokumentu o kom se razgovaralo“, rekao je Zelenović nakon druge sesije međustranačkog dijaloga, a preneo je N1.

On je kazao da njegova stranka nije pristala da „ni na jedan način“ podrži taj dokument, zato što u zaključcima „nema ništa što može da unapredi izborne uslove“.

Upitan da li će stranka delegirati predstavnike u Republičku izbornu komisiju, Zelenović je rekao da neće.

„Nismo uopšte razmatrali takvu situaciju“, dodao je on i ponovio da dokument ne sadrži ništa što bi poboljšalo izborne uslove.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da je opozicija dobila dokument „koji je plod dogovora vlasti i evroposlanika“.

„Vrlo malo ili gotovo ništa od onoga što smo predložili nije se našlo u predlogu dokumenta. Mi takav dokument nismo mogli da prihvatimo jer je više kozmetika nego suština“, kazao je Aleksić.

Predložili su, dodaje, da se nastavi dijalog.

„Ima vremena do 3. oktobra da se napravi ozbiljan pomak. Pomak je napravljen ali nedovoljan da bismo rekli da smo postigli dogovor, da odluku o bojkotu promenimo“, naglasio je Aleksić.

Stranka slobode i pravde, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana i Demokratska stranka odlučili su u petak da neće učestvovati u nastavku razgovora zato što je „vlast odbila sve predloge koji se tiču izbora i zastupljenosti opozicije u medijima“.

Obradović o dijalogu: To je dogovor vlasti i EP, Dveri će se izjasniti narednih dana

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da predlozi unapredjenja izbornih uslova u Srbiji nisu dogovor s opozicijom, već da je to „isključivo“ dogovor vlasti i posrednika u dijalogu iz Evropskog parlamenta.

Nakon druge sesije medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, saopšteno je da je predloženo da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

Obradović je novinarima nakon druge sesije rekao da je dokument koji su dobili danas na završetku medjustranačkog dijaloga bolji od onog prvog i dodao da će Dveri u narednim danima izjasniti da li će učestvovati u unapredjenju i primeni dogovorenog.

„On ima odličnu dijagnostiku svih problema s kojima se suočava Srbija u izbornom procesu i to je najbolji dokaz da smo svih ovih godina bili u pravu kada smo govorili da izbori u Srbiji niti su slobodni, niti su pošteni. Evroparlamentarci su ovim papirom to potvrdili“, naveo je on.

Dodao da je da oni, medjutim, nisu ponudili bilo kakve garancije da će se suštinski bilo šta promeniti u narednih šest meseci, a da opozicija nije dobila konkretno mesto u kontroli „budućeg procesa“, „a jedino na taj način možemo da utičeno na poboljšanje izbornih uslova“.

SDS Borisa Tadića i SMS Tatajne Macure će učestvovati u sprovodjenju dogovorenog

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić izjavio je danas da će njegova stranka učestvovati u radu skupštinskih i nadzornih tela.

Nakon druge sesije dijaloga predloženo je danas da se formira nadzorno telo za medije i da se u Republičku izbornu komisiju doda šest članova iz redova opozicije.

Posle te sesije medjustranačkog dijaloga o izbornim uslovima, Tadić je novinarima kazao da platforma koja je usvojena „ne znači da su sada idealni izborni uslovi“ i dodao da vlast može da krši i najbolju platformu.

„Mi moramo da se borimo za izborne uslove kakva god da je platforma koju medjunarodni predstavnici predlažu a vlast usvaja“, rekao je on i pozvao opoziciju da sednu za pregovarački sto i koordinišu aktivnosti.

Kopredsednica Stranke moderne Srbije (SMS) Tatjana Macura izjavila je da se ne bi saglasila sa delom opozicije koji nije pristao na predloženi dokument.

„Čini mi se da su posle dve i po godine pregovora s vlašću napravljeni konkretni koraci“, rekla je Macura.

Dodala je da joj žao da čuje da su nakon dva dana intenzivnih razgovora učesnici odustali od toga da učestvuju radu RIK-a ili radu nadzornog tela na kome su uporno insistirali sve vreme.

Istakla je sa SMS neće odbiti učešće u ovim telima iako predloženi dokument nije najbolji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari