Bregu: Zajedničko tržište Zapadnom Balkanu najsigurnije sredstvo za pristupanje EU 1foto (BETAPHOTO/European Commissionl/Claudio Centonze)

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas da je ;funkcionalno regionalno tržište „najsigurnije sredstvo“ za pristupanje Zapadnog Balkana tržištu Evropske unije.

„Buduća perspektiva Zapadnog Balkana je pristupanje jedinstvenom tržištu Evropske unije, a najsigurnije sredstvo da nas dovede do tog cilja je istinsko i u potpunosti funkcionalno zajedničko regionalno tržište ;neometano regionalnim sporovima. To će biti težak proces za obe strane“, rekla je Bregu danas u Skoplju gde učestvuje na skupu „Zapadni Balkan i EU“.

Ona je istakla da će se ove godine razvijati dva paralelna procesa – ;plan za pristupanje regiona jedinstvenom tržištu Evropske unije i započinjanje druge faze Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, navodi se u saopštenju RCC.

Nova faza za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta na kojoj je RCC već počeo da radi, podrazumijeva četiri slobode jedinstvenog tržišta EU i biće propraćena jasnim strateškim ciljevima usmerenim najviše na jačanje ljudskog kapitala u oblastima kao što su obrazovanje, inovacije, digitalizacija, mobilnost, migracije, odlazak kvalifikovane radne snage, ekonomsko osnaživanje žena i zelena agenda.

„Druga faza zajedničkog regionalnog tržišta će biti složenija jer se ekonomska struktura regiona menjala tokom i nakon pandemije. Veštine u regionu je potrebno modernizovati, povećati i osvežiti. Novi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište koji trenutno pripremamo će dakle biti raznovrsniji, a bit će spreman za odobrenje lidera sa Zapadnog Balkana na narednom samitu Berlinskog procesa“, rekla je Bregu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari