Zapadni mediji: Na izborima u Srbiji očekuje se ubedljiva pobeda Vučićevog SNS-a 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Prenoseći predizborne prognoze izbora u Srbiji, prvih u Evropi od početka pandemije korona virusa, zapadni mediji ocenili su da će vladajuća Srpska napredna stranka odneti ubedljivu pobedu.

Istraživanja javnog mnjenja predviđaju uverljivu pobedu liste naprednjaka „Aleksandar Vučić- za našu decu“, te nekoliko manjih stranaka koje su se pridružile SNS-u u koaliciji pod brojem 1 na glasačkim listićima, piše hrvatska novinska agencija HINA.

HINA navodi da Vučić i SNS nisu imali dostojnog suparnika, jer se slaba i heterogena opozicija nije uspela usuglasiti o bojkotu niti stvoriti ozbiljnijeg konkurenta SNS-u.

Francuska novinska agencija AFP ocenjuje da bi današnji izbori trebalo dodatno da ojačaju stanku Aleksandra Vučića koja je izašla vrlo jaka iz krize izazvane pandemijom korona virusa.

Prenoseći podatke istraživanja agencije Faktor plus, ova agencija navodi da bi SNS mogao da ovoji oko 60 pdsto glasova, dok bi Socijalistička partija (SPS), njen koalicioni partner, mogla da osvoji oko 12 odsto. Medjutim glavna nepoznanica, kako navode, jeste procenat izlaznosti zbog straha od širenja korona virusa.

Ovi izbori, prvi u Evropi nakon pandemije, odvijaju se u senci predsednika iako se njegovo ime ne nalazi na listi, piše AFP.

Oni navode da deo opozicije bojkotuje izbore uz objašnjenje da su slobodni izbori nemogući zbog neslobodnih medija i narušavanja demokratije.

Američka novinska agencija AP takodje ocenjuje da će na parlamentarnim izborima koji su održani uprkos zabrinutosti zbog širenja korona virusa i delimičnog bojkota opozicije, srpski vladajući populisti pojačti svoju moć.

Zdravstvene vlasti su na biračkim mestima obezbedile maske, rukavice i sredstva za čišćenje. Biračima se savetuje da ih koriste, ali nije obavezno, piše AP.

BBC navodi da će na izborima u Srbiji koji se održavaju uprkos pandemiji „Aleksandar Vučić jednostavno produžiti dominantno vođstvo koje traje u većem delu decenije“.

Ali uprkos njegovim uspesima, zbog prošlosti predsednika značajan deo Srba nikada ga neće prihvatiti za svog vodju, piše BBC.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne kandiduje se za mesto u srpskom parlamentu, ali nije važno – nedeljni izbori će biti o njemu. Kao i svi izbori u prethodnih više od šest godina koji su se ticali njega. Kao dominantan političar u Srbiji, čini se da je Vučić sveprisutan i uključen u sve“, piše Dojče vele.

Vučić lično predvodi javnu kampanju za svoju stranku iako se ne nalazi na listi, dok i njegovi protivnici većinu vremena provode pričajući o njemu, piše Dojče vele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari