Zaposleni na Filozofskom fakultetu u Nišu podržali studentske proteste u Beogradu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Zaposleni na Filozofskom fakultetu u Nišu pružili su danas podršku studentima koji u Beogradu protestuju zbog izbornih neregularnosti.

„U studijskim programima za obrazovanje naših studenata među najvažnijim ciljevima i ishodima navedeni su nezavisno kritičko mišljenje, razumevanje društvenih okolnosti, kao i kritičko prosuđivanje i vrednovanje pojava i procesa važnih za delovanje u društvenoj zajednici. Stoga kao nastavnici, saradnici i zaposleni za Filozofskom fakultetu nemamo prava da ostanemo nemi u ovom trenutku“, rečeno je u saopštenju koje je potpisalo 118 zaposlenih.

U saopštenju se dodaje da je profesionalna, a ne samo lična i građanska, obaveza zaposlenih na Filozofskom fakultetu da javno stanu u odbranu ciljeva koje su sami definisali i akreditovali, i koje se trude da ostvare u učionici, čitaonici i administrativnom radu.

Njihov rad u učionici i naučno-obrazovnoj ustanovi, dodali su, nema smisla ukoliko se za te ciljeve na bore i u stvarnom životu, ukoliko ne razumeju posledice trenutnih događaja u društvu, i ukoliko na njih ne reaguju kao akademska institucija.

„Ma kakva bila naša lična politička uverenja i vrednosti, ma koliko se sporili oko brojnih pitanja na našim akademskim forumima, u ovome smo jedinstveni: sloboda svakog pojedinca, sloboda izbora, sloboda mišljenja, govora, kretanja, okupljanja i protestovanja, jeste poslednja linija odbrane iole civilizovanog društva. Naša društvena uloga nas obavezuje da jedinstveno i javno ustanemo u odbranu tih sloboda. Zato podržavamo studente u protestu“, istakli su zaposleni.

Oni su pozvali sve državne institucije i sve vršioce vlasti – zakonodavne, izvršne i sudske, da deluju u skladu sa zakonima i Ustavom, ali i sa principima profesionalne etike i sa temeljnim normama i vrednostima demokratskog društva, te da, umesto ignorisanja i produbljivanja društvenog konflikta, svojim delovanjem bez odlaganja omoguće izlaz iz ove opasne društvene krize.

„Ignorisanje, suspenzija, i selektivna i neetična primena zakona i normi od strane institucija, a ne građanske slobode, guraju društvo sve dublje u haos anomije, i u sve opasnije društvene podele i konflikte“, rečeno je u saopštenju.

Zaposleni su posebno pozvali nosioce sudske vlasti da savesno, nezavisno i etički odlučuju u svim predmetima u vezi sa nedavnim izborima i protestima građana i studenata koji su zatim usledili.

Nosioce izvršne vlasti pozvali su da se vrate poštovanju osnovnih građanskih prava i sloboda, u skladu sa „zakonima, normama i demokratskim vrednostima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari