Žarko Koraæfoto FoNet/Aleksandar Barda

Oružani sukob u Banjskoj je potpuni krah Vučićeve politike na Kosovu, ocenio je Žarko Korać u emsiji „Iza vesti“ TV N1. Vučić, prema njegovim rečima, verovatno ne snosi krivicu za taj događaj, ali snosi odgovornost.

Bivši potpredsednik Vlade Srbije i profesor u penziji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Žarko Korać, kazao je u emisji „Iza vesti“ TV N1 da je sinoćni nastup predsednika Aleksandra Vučića na RTS-u bio „konfuzan“ i da šef države nije odgovorio ni na jedno bitno pitanje.

„Biću vrlo jasan, ovo je potpuni krah njegove politike na Kosovu, sukcesivno pravi jednu za drugom grešku. Njegova ključna greška je bila zahtev Srbima da izađu iz svih institucija. Danas verovatno ne bi bilo pucanja na tu policiju da je u njoj bilo Srba“, poručio je Korać.

Dodao je kako se sada i u domaćoj, i u svetskoj javnosti licitira da li je Vučić naredio ili znao za napad u Banjskoj, ali je dodao kako je lično pre sklon da veruje kako predsednik nije znao za to. Korać je, međutim, dodao da treba razlikovati krivicu od odgovornost, te da iako Vučić možda nije kriv za oružani sukob na severu Kosova, ne može da pobegne od odgovornosti za to.

„On u potpunosti kontroliše glavnu političku stranku Srba na Kosovu, druge i nema. On je postigao da nijedan Srbin ne izađe na izbore, nemojte mi reći da nema kontrolu. On je sam sebi napravio ogromne probleme u silnoj želji da se pokaže kao moćan“, istakao je Korać.

Upitao je i kako Vučić može da izbegne odgovornost za to što ljudi koje on toliko kontroliše rade ovakve stvari. Korać je dodao kako sve ukazuje na to da je Milan Radoičić odnosno, kako je rekao, „Prigožin u pokušaju“, iza akcije u Banjskoj.

„Vučićev mehanizam je da su mu uvek drugi krivi. Jedino što nije rekao je – ja sam im poklonio poverenje, a oni su moje poverenje izigrali“, primetio je Korać.

„Vučić će raspisati izbore i Kosovom dizati svoj rejting“
Vučić će, prema oceni Žarka Koraća, iz ove situacije pokušati da izađe tako što će što pre da raspiše izbore i da ih dobije.

„On će sad pokušati na temi Kosova da digne (rejting) (…) Sad će pokušati da pumpa patriotizam, pokušaće na temi Kosova da diže nacionalni patos i da tako ide na izbore kao jedini mogući zaštitnik srpskih interesa“, uveren je Korać.

Govoreći o opoziciji, Korać je rekao da mnoge opozicione stranke nisu suštinski napale Vučićevu politiku na Kosovu. Takođe je rekao da ne veruje da će vlast izaći u susret opozicionim strankama koje su zatražile Anketni odbor, odnosno sednicu Skupštine Srbije o dešavanjima u Banjskoj.

„Ovo je balvan revolucija, a znamo kako se ona u Hrvatskoj završila“
Korać je naglasio da se u Banjskoj dogodio pokušaj „balvan revolucije“ i podsetio kako se to završilo u Hrvatskoj – egzodusom velikog broja Srba.

„Opet počinje ista priča – sprema nam se pogrom. To se zove opravdani napad – mi moramo njih da napadnemo, jer hoće da nas unište“, objasnio je Korać.

Dodao je i kako razvoj situacije na Kosovu sad zavisi od Aljbina Kurtija – da li će on ohrabren ovim što se desilo i reakcijom međunarodne zajednice povući neki radikalniji potez.

Istovremeno se, prema rečima Koraća, postavlja pitanje da li će u Srbiji zaista biti sprovedena istraga o događajima u Banjskoj, kako je to sinoć insinuirao predsednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari