Žarko Korać: Počinju ozbiljne nevolje u raju Aleksandra Vučića – vreme SNS-a je prošlo 1foto FoNet Milica Vučković

Ako bismo terminologijom i metaforama SNS pokušali da opišemo kako izgleda Srbija od kada su na vlasti, a to je da je jednom rečju postala ekonomski i politički raj, onda bismo mogli reći da upravo počinju ozbiljne nevolje u raju. Idemo redom – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Podsetimo da su i predsednik spoljnopolitičkog odbora nemačke skupštine i istog takvog odbora engleske skupštine, u istoj nedelji oštro kritikovali Vučića i njegovu politiku.

Prema mišljenju Žarka Koraća – to ne može biti slučajno.

– Vučić je jako agresivno reagovao na tu kritiku, čak tvrdeći da će da „istraži englesku poslanicu“ jer je pominjala SPC i njenu ulogu na severu Kosova. Svako je zanimljivo da je nemački poslanik tražio da SAD i EU promene politiku prema Beogradu. Nemački i engleski parlament i ne liče na naš, oni ozbiljno utiču na spoljnu politiku svojih zemalja i to nagoveštava mnogo kritičniji odnos prema Vučiću – napominje naš sagovornik.

Protekle nedelje, britanska poslanica i predsednica Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns optužila je Srpsku pravoslavnu crkvu da učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na Kosovo.

Kerns je na zasedanju parlamenta Velike Britanije, navela da se oružje iz Srbije švercuje kolima hitne pomoći i onda istovaruje u pravoslavne crkve.

– Zato je bezbednosna slika tako surova. Predugo nismo uspevali da prozovemo naoružane srpske milicije koje deluju na severu Kosova. U Vladi su svesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u Kforu, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje – rekla je Kerns.

Žarko Korać navodi da su Vučićeve političke igre sa zahtevima da srpski predstavnici napuste institucije na Kosovu i ne izađu na izbore, došle na naplatu.

– Kriza na Kosovu nije samo oslabila spoljnopolitičku poziciju Kurtija, nego i Vučića – smatra Korać.

Komentarišući prekjučerašnji sukob premijera Albanije, Edija Rame i Aleksandra Vučića, sagovornik Danasa ih karakteriše iznenadnim.

– Još je zanimljiviji slom inicijative Otvoreni Balkan, do koga je došlo iznenada. Izjavom premijera Albanije Edija Rame, da je ta inicijativa “poslužila svojoj svrsi” i da se treba koncentrisati na berlinski proces. Ova inicijativa, čiji su glavni promoteri bili Vučić i Rama, tako je iznenada upokojena a da Vučić nije ni bio obavešten – opisuje Žarko Korać aktuelnu situaciju.

Ta inicijativa, dodaje, bila je snažno sredstvo Vučićeve političke propagande da je on važan i konstruktivan politički igrač u regionu, koji će da poveže region pre ulaska u EU.

Rama menja politiku prema Beogradu

– To je imalo snažnu podršku SAD, iako su neke evropske zemlje imale skepsu u pogledu svrhe te inicijative jer je uglavnom izostavljala Kosovo i povezujuću je sa Vulinovom pričom o “srpskom svetu”. Jedno je sigurno, kako trenutno stvari stoje, ona je zaustavljena i Vučić eventualno može da je nastavi u okrnjenom obliku, jer BiH od početka nije u tome učestvovala a sada je i Albanija iz toga izašla. Rama je već upozoravao da je “zamrzao” političke odnose sa Vučićem zbog hapšenja tri policajca sa Kosova, što je video kao političku provokaciju. Bez obzira što su oni pušteni, Rama očigledno trajnije menja politiku prema Beogradu – napominje Žarko Korać.

To se vidi i po tome što je svoju inicijativu za rešenje problema severa Kosova direktno predao Nemačkoj i Francuskoj, izgleda ne obaveštavajući Vučića, dodaje.

Žarko Korać: Počinju ozbiljne nevolje u raju Aleksandra Vučića – vreme SNS-a je prošlo 2
Foto: Aleksandar Roknić Danas

– Politički medeni mesec Vučić-Rama je završen, Vučić ostaje bez svog glavnog saveznika u regionu, ako izostavimo Mađarsku. Šta je sve uticalo na ovu promenu u stavu Albanije, možemo da nagađamo. Ali je ipak značajno da se to istovremeno dešava sa početkom promene spoljne politike Engleske i Nemačke. Teško da je to slučajno. Nevolje u raju su nagoveštaj poraza Vučićeve regionalne politike koja je uvek bila više forma nego suština, od prećutne podrške Dodiku, do mešanja u izborni proces u Crnoj Gori – smatra Žarko Korać.

Jednog dana izvedeni bilans regionalne politike biće mnogo više negativan nego pozitivan, ističe on.

Protest Srbija protiv nasilja pokazao da Vučić više ne kontroliše unutrašnje prilike

– Za njega je ipak najgore da su ga proteklih nedelja protesti u Beogradu i drugim gradovima Srbije, prikazivali kao političara koji sve slabije kontroliše unutrašnja zbivanja, sada i njegove regionalne inicijative doživljavaju nagli slom – kaže Korać.

Ako dodamo da Srbija ima jednu od najvećih inflacija u Evropi, ističe naš sagovornik, kao i da bečki ekonomski institut predviđa dosta slab ekonomski rast srpske privrede ove godine, postavlja se pitanje kako Vučić misli da reši “nevolje u raju”.

Žarko Korać: Počinju ozbiljne nevolje u raju Aleksandra Vučića – vreme SNS-a je prošlo 3
Photo: Antonio Ahel/ATAImages

Ne možeš sve ljude varati sve vreme…

Jednom davno, dodaje, američki predsednik Linkoln je rekao: Sve ljude možeš varati neko vreme, neke ljude sve vreme ali ne možeš varati sve ljude sve vreme.

– Vučićeva i unutrašnja i spoljna politija su u ćorsokaku, jedino pravo pitanje je kako on misli iz toga da izađe. U demokratijama su to uvek izbori, poslednji primer je Španija. Ali postoji problem, ljudi koji protestvuju traže potpunu izmenu medijske scene Srbije i sasvim su u pravu. Izbori sa ovakvim medijima nisu demokratski – smatra Korać.

Nevolje u raju neće nestati, što pre to Vučić shvati biće bolje za sve nas, dodaje.

– Po svemu sudeći vreme SNS je prošlo. Uostalom izašao je za sada delimičan spisak SNS botova na društvenim mrežama. Još niko to nije demantovao. Sve se polako urušava – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari