Žarko Korać: SNS medije u Srbiji mnogo više zanima šta radi porodica pevačice Cece Ražnatović, nego moguća nuklearna katastrofa 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda/Božidar Petrović; EPA-EFE YURI KOCHETKOV

Podsetio bih da je još početkom dvadesetog veka Frojd naveo negaciju kao jedan od glavnih mehanizama odbrane ličnosti. Pojednostavljeno, negiramo da postoji nešto što nas ugrožava. Na to me je podsetilo ponašanje naše javnosti na moguću nuklearnu katastrofu u centrali Zaporožje u Ukrajini oko koje trenutno besni rat – kaže za Danas psiholog Žarko Korać.

Komentarišući trenutno glavne vesti gotovo svuda u svetu, a to je opasnost od nuklearne katastrofe za celu Evropu, pa i Srbiju, zbog rata u Ukrajini i borbi koje se vode u okolini tog nuklearnog postrojenja, sagovornik Danasa, u kontekstu percepcije ovdašnje javnosti koja u pamćenju i te kako ima katastrofalne posledice černobiljske tragedije iz 1985. godine, ukazuje da medijska pažnja ovom problemu potpuno marginalna.

– Iako je briga u Evropi tako velika da je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslala delegaciju da utvrdi stepen njenog oštećenja i predloži mere za njenu zaštitu, mediji u Srbiji to samo marginalno prate. Mnogo ih više interesuju auto tablice na Kosovu ili šta radi porodica pevačice Cece Ražnatović – kaže Žarko Korać.

Žarko Korać: SNS medije u Srbiji mnogo više zanima šta radi porodica pevačice Cece Ražnatović, nego moguća nuklearna katastrofa 2
Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Kako dodaje, ne radi se samo o vrsti kriminalne medijske neodgovornosti ili neprofesionalnosti, ili ignorisanju moguće stvarne opasnosti za građane Srbije.

– Radi se pre svega o odnosu prema ratu u Ukrajini. Jasno je da je ruska armija zauzela tu centralu i preporuka IAEA posle posete i jeste da se ona povuče i stvori demilitarizovana zona oko nje. Ali to je u neskladu sa načinom kako većina medija u Srbiji prati taj rat. Studio B čak koristi dosledno ruski narativ – specijalna vojna operacija. Reći da ruska vojska zauzimanjem najveće atomske centrale u Evropi ugrožava živote svih nas, značilo bi priznati da ruska vojska u Ukrajini radi nešto opasno ili pogrešno. A to bi bilo suprotno od beskrupuloznog navijanja tabloida u Srbiji da Rusija tamo vodi “odbrambeni rat” ma koliko to bilo suprotno zdravom razumu – ističe Korać.

Zato na TV Pink, napominje on, medijskom stubu SNS vlasti nema specijalnih emisija o opasnosti od zračenja ukoliko centrala Zaporožje bude oštećena.

– Zar Rusija “koja nam čuva Kosovo” da uradi nešto pogrešno? To bi praktično bilo svetograđe. Ali to je utoliko zanimljivije jer se u jednoj drugoj situaciji oko radijacije vlast u Srbiji sasvim drugačije ponašala. Radi se naravno o priči oko osiromašenog uranijuma upotrebljenog od NATO tokom rata 1999. godine. Od kada je SNS na vlasti to je glavni dokaz “zlog NATO” koji je hteo sve da nas pobije u Srbiji. Neki lekari kao dr Danica Grujičić na tome su izgradili medijske karijere. Uzalud su drugi savesni lekari kao profesor dr Radovanović upozoravali da se radi o političkoj zloupotrebi struke iznošenjem netačnih podataka. Propaganda vlasti je bila jača, neki tabloidi su godinama živeli od te priče – smatra sagovornik Danasa.

Žarko Korać: SNS medije u Srbiji mnogo više zanima šta radi porodica pevačice Cece Ražnatović, nego moguća nuklearna katastrofa 3
Foto: Pixabay/StudioKlick

Prema njegovim rečima, kada je opasnost od radijacije realna ali je posledica postupaka ruske vojske – radijacija nije problem.

– Kada opasnosti od radijacije nema ali je posledica NATO bombardovanja, radijacija je problem. Drugim rečima za današnju Srbiju sve je stvar šta kaže SNS propaganda. Ili kako je napisao Orvel pre više decenija ismevajući totalitarizam u svojoj antiutopiji – laž je istina a istina je laž – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari