Žarko Korać: Za sve Dodikove “svinjarije” na kraju će platiti Vučić 1Foto: FoNet/ Bozana Pavlica

U večeri kada je Aleksandar Vučić proslavljao svoju pobedu na predsedničkim izborima, Milorad Dodik uopšte nije bio u Beogradu. Ono što je zanimljivo, Dodik nakon što je uzeo državljanstvo Srbije, na izborima, iako je ranije dolazio u Beograd i trijumafalno glasao, ovog puta je glasao u Banjaluci. To je bila jedna mala demostracija loših odnosa sa Vučićem – kaže za Danas psiholog Žarko Korać, komentarišući navode, koji se naveliko pojavljuju u javnosti, izraženih kroz floskulu da “Vučić pušta Dodika niz vodu”.

Naime, uprkos tome što u dalje javno izjavljuje kako daje bezrezervnu podršku politici Milorada Dodika, lideru bosansko-hercegovačkog entitte Republike Srpske, dolazak Kristijana Šmitam Visokog predstavnika za BiH, u Beograd, dan nakon što je iskoristio Bonska ovlašćenja i suspendovao Zakon o imovini, na sastanak sa Vučićem, tumači se kao da je u konačnici rešavanja problema u Bosni, predsednik Srbije ključan u kontroli koju bi trebalo da sprovede nad Dodikom i njegovim secesionističkim težnjama.

– Oduvek sam smatrao da će ta Vučićeva nekritička podrška Dodiku da mu se obije o glavu. Pored ogromnog problema koji Vučić ima, kako da pod pritiskom zapada uvede sankcije Rusiji, što ne želi, ali će morati, Dodik mu dodaje nove probleme, svojim neprekidnim insistiranjem na sukobu sa Visokim predstavnik u BiH. Iako, može se primetiti da Dodik već neko vreme nije pomenuo referendum o nezavisnosti… – ističe naš Žarko Korać.

Žarko Korać: Za sve Dodikove “svinjarije” na kraju će platiti Vučić 2
Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika republike

Kako dodaje, ako se prate izjave ambasadora Rusije u Sarajevu, Dodik ima potpunu i nekritičku podršku Rusije.

– Mogu čak reći da su izjave ruskog amabasadora agresivnije od Dodikovih. I sad se pojavljuje zanimljiva stvar, a to je da Dodik ima veću podršku Rusije nego Vučić. Ne mislim da će Vučić javno napasti Dodika ili da će dati izjavu da RS ne treba da ima nezavisnosti. On to neće reći zbog svog biračkog tela, jer smo videli da je na ovim izborima Ivica Dačić uzeo deo Vučićevih proruskih glasova. Ali, jedna stvar je sigurna, Dodik se sada plaši da prekine svoju agresivnu retoriku da ne bi izgubio vlast u RS i mislim da mu je podrška Rusije dovoljna – smatra naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, u ovom trenutku Vučić i Dodik nemaju iste interese i glavni favorit Rusije je u ovom trenutku Dodik, a ne Vučić.

– Dinamika odnosa Banjaluke i Beograda se jako menja. Vučić će odlagati uvođenje sankcija Rusiji što duže može a to znači da će odlagati formiranje nove vlade. S druge strane, on nema snage da javno se suprostavi Dodiku – napominje Korać.

Žarko Korać: Za sve Dodikove “svinjarije” na kraju će platiti Vučić 3
foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Na pitanje da li smatra da je Milorad Dodik dovoljno politički snažan da može da suprostavlja Aleksandru Vučić, Žarko Korać kaže da Dodik je finansijski vezan i da želi da zadrži svoje bogatsvo i vlast.

– Pod dva, ne bih previše računao na podršku Dodikovih birača, jer znaju da je Srbija blizu a Rusija daleko. Dodikov bahativ stil politike pravi velike probleme Vučiću i mislim da će za sve njegove “svinjarije”, odnosno agresivne i antibosanke izjave Milorada Dodika na kraju platiti Vučić – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari