Zašto Aleksandar Vučić nije pozvao na razgovor Zoranu Mihajlović, iako je to obećao pre pet meseci? 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Ne želim da komentarišem izjavu Predsednika, ili bilo koga iz SNS, iako znam da će biti puno onih koji će baš sad, da krenu da objašnjavaju sve što sam ja“, kaže za Danas Zorana Mihajlović, odgovarajući na pitanje kako komentariše izjavu predsednnika SNS Aleksandra Vučića da je napustila stranku i da formira svoju partiju.

Ona ističe da je trenutno zauzeta pisanjem još jedne knjige o energetiici, kao i pripremom predavanja iz oblasti ekonomije i energetske bezbednosti.

Poručuje da nema želje da raspravlja ni o prošlosti, ni o istoriji.

„Zanima me samo budućnost, jer ovde živim. Prošlost nije opcija“, poručila je u kratkoj izjavi za Danas Mihajlović.

Da podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se, govoreći na TV Pink o odnosima sa SPS, dotakao se i „ljudi iz svojih redova“, navodeći da Mihajlović pravi svoju stranku. On je dodao da o njoj niko iz stranke neće reći ružnu reč, ali da će svi znati da to radi zato što nije ministarka.

Bivša potpredsednica vlade Srbije i ministarka u nekoliko mandata još je deo vladajuće Srpske napredne stranke. Nije vratila partijsku knjižicu i nije osnovala novu stranku, iako se odavno ne slaže sa politikom SNS, od pristupa energetici do toga gde ide Srbija, ka Zapadu, ili Rusiji.

Pitanje je onda zašto je predsednik SNS i države sa televizije Pink, kao gotovu stvar saopštio da je Mihajlovićeva napustila SNS i da formira neki novu stranku.To je jasno verovatno samo njemu i njegovim najbližim saradnicma.

Tek Danasovi sagovornici ocenjuju da je Vučićeva namera da predupredi svaku eventualnu štetu nastalu njenim odlaskom, ali i da usput satanizuje i obesmisli svaki njen pokušaj stvaranja neke nove partije.

Po logici stvari i načinu funkcionisanja stranaka normalno je da Vučićeva nekadašnja potpredsednica i u stranci i u Vladi prvo njega obavesti o odluci da izlazi iz stranke. To se za sada nije dogodilo, a izostao je i dugo najavljivani razgovor Vučića i Mihajlović, koji je on najavio u danu kada je ona ostala bez izvršne funkcije.

Poslednji njihov razgovor u četiri oka dogodio se krajem oktobra kada je Vučić saopštio ko će biti ministri u novoj vladi. Toga dana i ona je obaveštena da je ostala bez funkcije, a Vučić joj je obećao da će narednih dana o svemu razgovarati.

Ti naredni razgvori se nisu desili, možda i zato što je Mihajlović na oproštajnoj konferenciji za medije rekla da ne želi da bude pion i da će Vučić imati „glavobolju manje“ njenim odlaskom iz Vlade, jer neće slušati jedini drugačiji glas. Osvrnula se i na svoje članstvo u SNS, što je posebno iziritiralno njene partijske kolege.

“Mislim da članstvo u SNS ne ograničava nikoga od nas da se bori za svoje stavove, a moji stavovi su – Srbija na Zapadu i Srbija u Evropi. O tome kako, sa, da ili bez SNS, ima vremena. Mislim da će i meni biti nekako lakše da ne gledam neke ljude koji iskorišćavaju SNS kao svoj „džuboks“ za bahaćenje i bogaćenje, a verujem i da će njima biti lakše da ne gledaju mene šta mislim o njima. Ima vremena za to”, navela je ona tada ,a predsednik joj je odgovorio da svako o sebi dovoljno govori.

I umesto razgovora usedili su napadi iz provladinih tabloida na Mihajlović i njenog partnera, ali i sporadični napadi njenih stranačkih kolega.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže za Danas da je Vučić SNS pretvorio u klasičnu catch all stranku, u kojoj je obuhvaćen čitav ideološki spektar, od desnice do levice. To isto važi i za biračko telo kome se obraća. Njega povezuje hipnotička opčinjenost Vučićem i neki lični interes, a stavovi su mu često oprečni.

„U takvim okolnostima, Zorana Mihajlović, bez obzira što nije na liniji većinskog – proruskog, nacionalnog, tradicionalističkog – raspoloženja u partiji kojoj još pripada, ima izvesne segmente i u njoj, i u javnosti, koji su joj skloni.“, navodi Anđelković.

Dodaje da bi polazeći od toga njen izlazak iz SNS-a naneo Vučiću određenu štetu, a da on opsesivno vodi računa o svakom poenu.

„Stoga, protiv nje je sada pokrenuta kampanja. Prvo, cilj je da bude zaplašena da će povremena satanizacija sa kojom se suočava, prerasti u totalnu, kako kada se radi o njoj lično tako i njenom okruženju. Drugo, na taj način Vučić nastoji da pre nego što se Zorana Mihajlović odluči da napusti stranku, što veći broj potencijalnih sledbenika i simpatizera iz njenih redova, kao i SNS-ovog biračkog tela, odseče od nje“, objašnjava sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, ta nekada visoka funkcionerka SNS-a, iako verovatno ne može da uzme značajniji deo glasačkog kolača te parije, može da ga ošteti i uz prodor u nove zone „političkog tržišta“, postane činilac sa kojom bi moglo da se računa u budućim političkim nadmetanjima.

„A pošto dubinski poznaje SNS i njegovog lidera, kako oni verovatno smatraju, ako uspe da se osamostali i politički konsoliduje Mihajlović bi bila opasan oponent“, zaključuje Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari