Zašto je Dragan Šolak trn u oku predstavnicima vlasti u Srbiji? 1Dragan Šolak Foto: United Media

U trenutku kada državni vrh vaga hoće li se kosovski problem rešiti mirno ili oružanim putem, da li ćemo se na zimu smrzavati, ko će biti premijer i da li će nova vlada uvesti sankcije Rusiji ili ipak ne… čak i tad je Dragan Šolak kriv za sve. Poslednja u nizu optužbi na račun suvlasnika Junajted grupe glasi da Šolak „brani Šiptare“ i „šuruje s Aljbinom Kurtijem“.

Sve je u političkom životu Srbije prolazno i promenljivo, samo je Dragan Šolak konstanta. Manjinski vlasnik Junajted grupe u okviru koje posluju N1, Nova S, Newsmax i Danas, i većinski vlasnik naslovnica prorežimskih tabloida.

„Potrebno je pronaći strašilo koje je krivo za sve“, ocenjuje direktor N1 televizije Igor Božić.

„Pošto valjda on živi daleko i živi lepo, onda možeš da mu radiš šta hoćeš“, dodaje Slobodan Georgiev, direktor Njuzmaks Adrija.

I rade mu doslovno sve i svašta. Otkad je iz sintagme „Đilas – Šolak“ ovaj prvi nestao u procesu smirivanja tenzija između vlasti i opozicije, ovaj drugi još jedino nije optužen za vremenske nepogode.

„Ja mislim da on jedino nije dovođen u vezu s koronom i sa umiranjem u Srbiji od korone, mislim da je to jedina stvar gde nisu rekli da su to Šolak i njegovi mediji izazvali“, smatra Georgiev.

Samo od aprila tabloidi su mu posvetili skoro 40 tekstova. Pa tamo gde živi Šolak bi svojim komšijama morao da objasni kakve su njegove veze s koljačkim klanom Veljka Belivuka, zašto ugrožava snabdevanje Srbije energentima, šta „muti“ s Hrvatima, kako „pljuje“ žrtve Oluje, zašto se sveti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a možda uskoro otkrijemo i da mu je Aljbin Kurti zapravo brat od strica. Za sada sa Kurtijem, tvrde u Srpskom telegrafu, Šolak kuje zaveru protiv Ričarda Grenela, jednog od retkih Amerikanaca koji, kako kaže predsednik Vučić, smatra da Srbija nije kriva.

„Hrabar čovek koji sme da kaže šta misli i šta se stvarno događa, što vam on smeta?“, pita Vučić, govoreći o Grenelu.

Možda list Danas, kako predsednik to često ističe, čita 3.000 ljudi, ali je on među njima. Možda N1 gleda tek šačica, ali je predsednik i među njima. Jer evo kako je bilo – novinar Danasa gostuje na N1, izjasni se o Grenelu, i grudva se zakotrljala.

„Što se Grenela tiče, to je važno pitanje“, ocenio je Vučić.

Važno pitanje kao po pravilu postavljaju novinari Pinka, predsednik ih dočekuje spremno ko zapeta puška, rafalno će dalje nastaviti tabloidi i na kraju „izrešetati“ Šolaka.

„Jedini cilj ovakvog izveštavanja tabloida i napada na jednog od suvlansika Junajted grupe jeste da se utiče na rad medija“, ocenjuje Božić.

Georgiev dodaje da je „cilj da mi ne pravimo ovaj program“.

„Da tog čoveka valjda dovedu u takvo stanje da digne ruke od zemlje u kojoj se rodio i da kaže ‘baš me briga, gasim sve svoje operacije, ne mogu više time da se bavim’“, ukazuje Georgiev.

Božić ističe da „oni ne mogu uticati na rad naših medija, ali mogu ugroziti bezbednost suvlansiku te grupe i na taj način zapravo pokušati da promene naš profesionalni pristup, ali se to neće dogoditi“.

„I vi možete da izbegnete da vas provlače svakog dana po štampi, TV stanicama i društvenim mrežama, samo ako poljubite ruku. I onda će sve da bude u redu i onda niko više neće da vas „dira“, dodaje Georgiev.

U suprotnom, bićete optuženi čak i da ste Milomiru Mariću namestili da dobije batine u Budvi. Jer bez sve šale, Šolaku su „nalepili“ i to.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari