Zašto PSG smatra da govor Vučića u UN ugrožava evropsku budućnost Srbije? 1foto (BETAPHOTO/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL)

Govor predsednika Vučića u UN bio je neprihvativ i sramotan za Srbiju i umesto da pred svim svetskim liderima predstavi našu zemlju kao pouzdanog i odgovornog partnera i ponudi zrelu perspektivu o ključnim pitanjima spoljne politike sa kojima se svet suočava, on je ponudio ciničan i populistički pristup – rekao je Natan Albahari, narodni poslanik i član predsedništva Pokreta slobodnih građana.

Albahari potom dodaje da je Vučić “time možda osvojio neki poen kod njegove desničarske baze u Srbiji, ali je na međunarodnoj sceni pokazao da je Srbija ponovo izolovana u Evropi“.

– Nama je jasno da on vodi neprekidnu kampanju u Srbiji, ali ovo nije ni mesto ni vreme za takav nastup – smatra on.

Ako već sam Vučić ne zna šta treba da uradi, napominje, kako da izbori bolju poziciju za Srbiju, „mogao bi da pogleda dešavanje sa sednice Saveta bezbednosti UN, i reakcije međunarodne javnosti na predsedavanje albanskog premijera Edija Rame“.

– Dok slobodni svet aplaudira Albaniji i tome što je jasno na najvećoj međunarodnoj sceni pokazala da je agresija Rusije na Ukrajinu nedopustiva, izjava Aleksandra Vučića prošla je bez ikakvih reakcija a iz nje se jedino vidi da Srbija svoje partnere vidi među autokratijama i despotijama – zaključio je Natan Albahari.

Ovakvo izlaganje je opasno i ozbiljno ugrožava interese Srbije da postane punopravni član Evropske unije i zaštiti se od sve većeg zlonamernog uticaja Rusije i drugih autoritarnih država, smatra Albahari.

Naš jedini put mora biti ka Zapadu i put ka Evropi – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari