Zašto sam rekao da Srbija traži mornaricu: Zelenović objasnio kako je došao na ovu ideju 1foto FoNet Milica Vučković

Kopredsednik stranke „Zajedno“ Nebojša Zelenović izazvao je omanji politički zemljotres izjavom da Srbiji treba ratna mornarica. Od ove ideje odmah se ogradio njegov stranački kolega Aleksandar Jovanović Ćuta, a Zelenović je danima bio tema medija.

U izjavi za Nova.rs Zelenović obrazlaže zašto i dalje čvrsto stoji pri tome da to treba da bude jedan od prioriteta Srbije…

Zelenovićevo objašnjenje prenosimo u celosti:

„Srbija je vodeći pregovore o Kosovu ostala bez odgovora na dva važna pitanja bez kojih nema članstva u EU.

Prvo je politika vojne neutralnosti. Takva politika je neodrživa.

Neizbežna posledica ove politike je trka u naoražanju u regionu. Kako se mi nalazimo okruženi zemljama NATO, to znači da u stvari vodimo trku u naoružanju sa NATO. Potpuno je očigledno da je to izgubljena bitka.

Druga neizbežna posledica vojne neutralnosti Srbije je da će Kosovo postati član NATO, a da će posle toga NATO paktu pristupiti Bosna i Hercegovina. Onda će naša zemlja zaista ostati crna rupa na Balkanu.

Zato je predlog da tražimo međunarodnu konferenciju i uspostavljanje zajedničke odbrambene i bezbednosne politike za svih šest entiteta na Zapadnom Balkanu. Na ovoj međunarodnoj konferenciji bi trebalo da učestvuju pored zemalja regiona i zemlje Kvinte (Amerika, Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) i Hrvatska.

Srbija treba da sklopi vojno-odbrambene sporazume sa Crnom Gorom i Makedonijom, a da budu uspostavljene demilitarizacija Kosova i BiH. Pitanje ulaska Srbije u NATO nije na dnevnom redu. Kada god bi se i ako bi se o tome odlučivalo to mora biti odluka građana na referendumu.

Drugo veliko pitanje je većinsko raspoloženje građana EU protiv proširenja. Srbija treba da se uključi u pitanje rešavanja nekontrolisanih migracija da bi pokazala da može da pomogne i sebi i Evropi u rešavanju ovog problema.

Možemo da pokrenemo sve države bivše Jugoslavije, pa onda i Albaniju da snažno doprinesemo miru i stabilnosti u Sredozemlju. Za vođenje ovakve politike legitimno je otvoriti pitanje vojno pomorskih snaga Srbije. Ta stvar može biti samo rezultat sporazuma Srbije sa zemljama Kvinte, svim susedima i jadranskim državama.

Da bi kasirka u Lisabonu, lekar u Scecinu, limar u Hamburgu i poljoprivrednik u dolini Loare glasali da Srbija i zemlje Zapadnog Balkana postanu članovi EU, mi moramo pokazati da je to njihov interes. Zato moramo da pronađemo način da se uključimo u rešavanje problema koji su jako važni i njima i nama. To je jedini način da svi zajedno uvidimo da smo deo jedne Evrope i da treba da budemo zajedno“.

Podsetimo, Zelenović je nedavno predložio da Srbja formira ratnu mornaricu.

„Imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, nerazumno je da najveća zemlja u regionu nema ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti Sredozembog mora. Trebalo bi da budu utvrđeni strateški ciljevi sa zemljama Kvinte, EU i jadranskim državama. Pitanje vojno pomorske baze moze da se reši međunarodno javnopravnim ugovorom o najmu, a najpogodnija lokacija bi bila određena sporazumom svih ovih država“, rekao je Zelenović u intervjuu za Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari