Zašto se Vučić češće sreće sa patrijarhom, nego sa poslanicima? 1Foto (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Svaki put kada su Srbija, ili sam predsednik države bili pred nekim izazovom, Aleksandar Vučić se sretao i savetovao sa patrijarhom Porfirijem i vladikama SPC. Ponekad je to bilo u ponoć, nekada i po dva puta dnevno, u toku barikada na administrativnim prelazima, izlaska Srba iz institucije, a sa velikodostojnicima SPC sreo se ovih dana pred susret sa „velikom petorkom“.

Potrebu da se savetuje sa predstavnicima najvišeg zakonodavnog doma, čiji je zadatk da kontroliše izvršnu vlast, sam predsednik nikada nije imao. Sagovornici Danasa tvrde da je to stoga što je rejting patrijarha i SPC daleko veći nego Skupštine Srbije, prema kojoj Vučić, inače, ima potcenjivački odnos.

„Tretman skupštine i uopšte, status parlamentarne demokratije u Srbiji posebna je i bolna tema. Gotovo sve vlasti, sa delimičnim izuzetkom za vreme vlade Vojislava Koštunice, Narodnu skupštinu su tretirale potcenjivački i samo kao puki „protočni bojler“ za mehaničko usvajanje vladi potrebnih odluka i zakona. U tom smislu, ponižavajući tretman parlamenta od strane AV, nažalost, nije nikakav izuzetak već, zapravo, samo kulminacija jedne već poduže prisutne skandalozne prakse, koja, doduše, poslednjih deset godina, sa SNS vlašću dostiže apsolutni vrhunac“, objašnjava za Danas politički analitičar, Đorđe Vukadinović.

On napominje i da nema sumnje da je Vučiću, očito, daleko više stalo i da mnogo više drži do svog odnosa sa SPC i posebno sa patrijarhom, nego do poslanika i Narodne skupštine. To je, kako kaže, više posledica njegovog pragmatizma i oportunizma, nego neke naročite „pobožnosti“ i smernosti.

„Vučić, naime, uvek gleda rejtinge i – mada to žustro demantuje – uvek se rukovodi njima. A rejting SPC i institucije patrijarha neuporediv je sa onim Narodne skupštine, i zato Vučić, kad god može, a pogotovo u nekim delikatnim situacijama, uvek bira društvo patrijarha. Kao što, uostalom, rado bira društvo Novaka Đokovića, ili Milorada Dodika. Dakle, mislim da je tu pre svega reč o autoritarizmu, rejtinzima, spinovanju i manipulaciji, a ne o nekom „klizanju“ ka klerikalizaciji, „teokratiji“ itd. Ali od uređene parlamentarne demokratije smo miljama daleko i u jednom i u drugom slučaju“, napominje Vukadinović.

Ana Oreg, poslanica Pokreta slobodnih građana, međutim, smatra da Vučić manipuliše crkvom kada god hoće da se obrati desnom krilu svog biračkog tela, tada zaigra na kartu antizapadnog sentimenta, pravoslavne sabornosti, ili sveopšte ugroženosti srpstva.

„Pošto se sve češće bavi ovakvim populističkim izletima, prirodno je da se u tom diskursu, okreće crkvi, a ne parlamentu, koji mu je i onako nisko na listi interesovanja i jos niže na listi prioriteta. To je politikanstvo u krajnje zaoštrenim međunarodnim okolnostima“, kaže Oreg, a Biljana Đorđević, poslanica Zeleno – levog kluba Ne davimo Beograd smatra da vlast svojim ponašanjem de facto institucionalizuje drugačije političke odnose od onih koji su predviđeni našim ustavom i u tome ne vidi problem, niti to pokušavaju da prikriju.

Đorđević smatra da je parlamentarna opozicija za Vučića jedna muka koju mora da istrpi, pa je najlakše da je što duže drži u mraku, bez informacija, uz nagađanje kad će se dogoditi neka sednica.

„Za to vreme legitimitet i podrška se traži od SPC, i to posebno kada je reč o KiM. Iako je to donekle razumljivo imajući na umu interese države da zaštiti kulturno i versko nasleđe na teritoriji KiM, nije opravdano da se iza zatvorenih vrata dešava donošenje odluka od značaja po čitavu političku zajednicu, a da se ogromni segmenti društva i njihovi politički predstavnici isključuju iz tog procesa“, ističe sagovornica Danasa.

Ona podseća da je na bilo kakve predloge da se u parlamentu postigne minimum saglasnosti oko zajedničke platforme za pregovore Beograda i Prištine, Vučić odgovarao da ovakva skupština ne bi mogla ni oko čega da se složi, pa valjda zato poslanicima ne treba ništa ni da se kaže“, zaključuje Đorđevićeva.

Zoran Lutovac, lider Demokratske stranke razloge za čestim susretima Vučića i patrijarha vidi u činjenici da je crkva najpopularnija institucija u Srbiji.

Vučić, kako kaže, isključivo brine o svom rejtingu i zato pokušava da čestim susretima sa njima predupredi pad rejtinga. To se po pravilu dešava kada su osetljivi politički problemi u centru pažnje javnosti, ili kada se organizuju neke patriotske svečanosti.

„Prema poslanicima se ponaša potcenjivački zato što na taj način želi da pokaže da uprkos Ustavu u Srbiji o svemu odlučuje on. On je lično birao poslaničku većinu, čak i poimence većinu poslanika, poslanička lista koja dominira parlamentom nosi njegovo ime… Sve su to defekti koje on lično generiše. Ti defekti Srbiju svrstavaju u red autokratskih država u kojima nema vladavine prava, slobode medija, niti slobodnog javnog mnjenja. Vučić parlament doživljava i tretira kao lični servis, a ne kao najviše zakonodavno telo koje kontroliše izvršnu vlast“, zaključuje Lutovac i dodaje da on preko servilnog i poslušnog predsednika parlamenta i parlamentarne većine pokušava da u potpunosti kontroliše parlament i utiša svaki glas kritike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari