Zašto Vučić nije otišao na proslavu Dana RS, već je poslao ministre i sina? 1Foto: FoNet

Nije zgodno da čovek pod Zapadnim protektoratom ode na proslavu na kojoj će predsednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, biti ordenovan. Vućić je izložen velikom pritisku zbog dva pitanja čije razrešenje traži Zapad. Uvođenje sankcija Rusiji i rešenje kosovskog pitanja – mišljenja su sagovornici Danasa.

Dok Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu ističe da Vučić kao “kolonijalni upravnik dobro zna granice svog delovanja”, psiholog Žarko Korać napominje da predsednik Srbije traži izlaz iz političke situacije u kojoj se nalazi na potpuno pogrešnim mestima.

– Sve samo ne sankcije Rusiji i sporazum sa Prištinom. A to se jedino od njega očekuje – kaže Korać.

Sagovornici Danasa su saglasni da je Vučić napravio katastrofalnu grešku naredivši povlačenje Srba iz kosovoskih institucija što je Srbiju, kao i njega samog stavilo u nepovoljan položaj u odnosu na Zapad, ako uzuzmemo podrazumevajuću štetu koju je najviše naneo samim Srbima na severu Kosova.

Zašto Vučić nije otišao na proslavu Dana RS, već je poslao ministre i sina? 2
Foto: FoNet/Zoran Mrdja

– Na Kosovu je Srbe isterao iz institucija i ostavio ih na ledini. Njima je glava u torbi dok on uživa u performansu navodnog državnika. Proputinovska propaganda je isključivo za unutrašnju upotrebu. Ucenjeni čovek u središtu organizovanog kriminala mora da sluša instrukcije. Režirane krize služe tome da se prikrije njegov podređeni položaj, otimačina javnih resursa i veze sa organizovanim kriminalom – zaključuje Ognjen Radonjić.

Prema rečima Žarka Koraća, Vučič je u poslednje vreme povukao vrlo loše poteze na Kosovu, pre svega zahtevom da Srbi izađu iz svih kosovskih institucija, što je jako destabilizovalo sever Kosova.

– Time je dodatno ubedio SAD da je pitanje rešenja kosovskog problema pitanje svih pitanja – kaže Korać.

Da bi smanjio taj pritisak, dodaje, poslao je Ivicu Dačića u Zagreb kao prvi gest “resetovanja” vrlo loših odnosa sa Hrvatskom da bi poslao poruku da je on opet onaj “dobri prozapadni političar”, što nije baš impresioniralo.

Zašto Vučić nije otišao na proslavu Dana RS, već je poslao ministre i sina? 3
foto FoNet/Aleksandar Barda

– Iz istih razloga nije otišao na proslavu nelegalnog praznika Republike Srpske, koji je da bude još provokativniji održan u takozvanom srpskom Sarajevu. Da ne bi razočarao svoje birače, poslao je svoga sina kao svoga predstavnika, što je po meni potpuno nezrelo. Sumnjam da je iko tamo time bio impresioniran – smatra Korać.

Kako dodaje, Jedam marfijev zakon kaže: kada pojedinci i države iscrpe sva druga sredstva, pribeći će razumu kao rešenju.

– I to jeste tako – zaključuje Žarko Korać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari