Iako je zbog okupljanja građana Misija EU na Kosovu najpre najavila odlaganje izricanja presude petorici Srba i jednom Romu zbog učešća u neredima 17. marta 2008. u ovom gradu, sudsko veće Euleksovog osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici juče je na zatvorske kazne osudilo Marjana Ilinčića i Dragana Milojevića. Ilinčić je dobio 22, a Milojević 18 meseci zatvora.

Zoran Čavić osuđen je uslovno na godinu dana, dok su Miodrag Ralić, Avni Krasnići i Nebojša Jović oslobođeni optužbe. Suđenje je trajalo 14 dana, a održano je po zakonima samoproglašene kosovske države. Zbog napete situacije ispred suda, izricanju presude prisustvovali su samo advokati optuženih.

Advokati Ljubomir Pantović, Faruk Korenica i Dejan Vasić najavili su da će u roku od 15 dana Apelacionom sudu u Prištini uložiti žalbe. U obrazloženju presude navodi se da su Ilinčić i Milojević krivi za „izazivanje opšte opasnosti, bacanje kamenja na službena lica, učestvovanje u grupi koja je vršila incidente, pozivanje na otpor“. Tokom suđenja nije moglo da se dokaže da su šestorica optuženih odgovorni za smrt pripadnika Unmik policije iz Ukrajine Igora Kinalja.

Srbi su juče, pre sedam sati ujutru blokirali ulaz u zgradu Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, zbog čega je Euleks najavio odlaganje izricanja presude. U gradu su se čule sirene za uzbunu, kao poziv građanima na okupljanje, a prilaz Osnovnom sudu blokiran je teškom mehanizacijom i kamionima, što je sprečilo ulaz jakih snaga Kfora u sudsku zgradu, javljaju agencije.

Akcija Unmik policije, koja je 17. marta 2008. zauzela zgradu Opštinskog i Okružnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice i uhapsila Srbe zaposlene u pravosuđu, koji su u sudu protestovali, pretvorila se u oružani sukob u kome je stradao jedan Unmikov policajac i povređeno više od 100 Srba, pripadnika UN policije i Kfora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari