Zavetnici: Brnabić u Berlinu potpisala sporazume pred zastavom lažne države Kosovo 1Foto: Dušan Pešić

Srpska stranka Zavetnici upitala je danas premijerku Anu Brnabić „u kom svojstvu“ je potpisala tri sporazuma u okviru Berlinskog procesa čiji je potpisnik i Aljbin Kurti.

Zavetnici su u saopštenju ocenili da je premijerka Srbije „potpisala sporazume pred zastavom lažne države Kosovo“ i upitali da li je to najava da vlast u Beogradu „menja odnos prema samoproglašenoj Vladi Kosova, prihvatajući je kao zakonitu vlast na teritoriji južne pokrajine“.

„Kakvu to korist Srbija može da ima od sporazuma iza kojih stoje oni koji nas pozivaju da dozvolimo članstvo Prištine u UN? Nazire li se kraj ustupcima prema Prištini, koja, prema rečima, Aljbina Kurtija nema nameru da dopusti bilo kakav oblike Zajednice srpskih opština“, upitali su Zavetnici.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisali su u četvrtak na samitu Berlinskog procesa tri sporazuma, čiji je cilj regionalno povezivanje i slobodno kretanje gradjana Zapadnog Balkana, posebno veća mobilnost profesionalaca, studenata, istraživača i profesora.

Premijeri Srbije Ana Brnabić, Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Kosova Aljbin Kurti, Crne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski potpisali su tri sporazuma o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari