Zavetnici: Srbija da reaguju na podršku ambasadora SAD u Prištini formiranju Vojske Kosova 1Foto: FoNet/Medija centar Beograd

Stranka Zavetnici ocenila je danas da podrška koju je ambasador SAD u Prištini pružio formiranju „samoproglašene vojske Kosova“ direktno krši Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i zahteva reakciju nadležnih državnih institucija.

„Beograd mora da podseti pokrovitelje Prištine da je prema svim odlukama Ujedinjenih nacija zabranjeno postojanje i funkcionisanje bilo koje naoružane grupe kosovskih Albanaca, uključujući i tzv. Kosovske bezbednosne snage“, navodi se u saopštenju te stranke.

Jedina legitimna oružana formacija koja ima mandat da osigura mir i bezbednost srpskog i albanskog stanovništva, kako se dodaje u saopštenju, je Kfor „čija je obaveza da bezuslovno razoruža svaku albansku paravojnu grupu, koja se na Kosovu i Metohiji nalazi mimo Rezolucije 1244“.

„Neprihvatljvio je da vlast u trenucima dok se stvara novi vid pritiska i bezbednosne pretnje za Srbe na KiM, postupa suprotno državnim i nacionalnim interesima i na zahtev američkog ambasadora (u Srbiji) Kristofera Hila povlači jedinice Vojske Srbije sa administrativne linije i smanjuje budžet za vojsku i policiju“, navodi se u saopštenju.

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je juče da SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, uz ocenu da su „pokazale zrelost tokom sukoba u Banjskoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari