Zavetnici: Učešćem Vojske Srbije u borbenim grupama EU svrstali bi se na stranu NATO 1Foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski ocenila je danas da bi prihvatanje predloga vlade o slanju pripadnika Vojske Srbije (VS) u vojne misije EU u narednim godinama, značilo „svrstavanje na stranu NATO“.

Ona je na sednici skupštine Srbije ocenila da su to „vojne operacije koje funkcionišu pod patronatom NATO i koje nisu odobrene od strane Saveta bezbednosti UN“.

„Šta će se desiti ukoliko usvojimo ovu odluku, a Brisel koliko sutra odluči da formira borbenu grupu za ukrajinsko ratište? Hoćemo li slati svoje vojnike da ratuju protiv ruskog naroda u Ukrajini“, upitala je Đurđević Stamenkovski a prenela stranka Zavetnici.

Ocenila je da Vojska Srbije van granica zemlje može da deluje „jedino u mirovnim misijama UN“.

„Učešće u misijama EU koja nam traži da priznamo lažnu državu Kosovo nije u našem nacionalnom i bezbednosnom interesu“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je odbacila kao netačne tvrdnje predstavnika vlasti da je država dužna da usvoji tu odluku zbog usklađivanja spoljne i odbrambene politike sa EU.

„To jednostavno nije tačno jer Srbija nije članica Unije. Mađarska kao punopravna članica učestvuje u svega dve borbene grupe, iako na nivou EU postoji 18 takvih grupa. Mi nemamo obavezu da na ovaj način rušimo svoju vojnu neutralnost i pomažemo NATO u opkoljavanju Rusije“, dodala je predsednica Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari