Milica Ðurđević Stamenkovskifoto FoNet Milica Vučković

Stranka Zavetnici saopštila je danas da će zatražiti sazivanje sednice Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove kako bi se zauzeo zajednički stav po pitanju prihvatanja aplikacije Kosova za prijem u Savet Evrope.

Sednici bi, po mišljenju Zavetnika, trebalo da prisustvuju šef srpske diplomatije Ivica Dačić i šefovi svih poslaničkih grupa.

„Smatramo da je veoma važno da se u Narodnoj skupštini raspravlja na temu činjenice da su se predstavnici zemalja Kvinte prilikom glasanja u Savetu Evrope pozvali upravo na to da se Srbija u francusko-nemačkom planu obavezala da neće sprečavati članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama“, navodi se u saopštenju te stranke.

Prema njihovim rečima, ishod glasanja u Savetu Evrope nije iznenađujući jer je on, sa jedne strane, „posledica pristrasnog odnosa“ EU prema pitanju Kosova, a sa druge strane i posledica „politike popuštanja vlasti u Beogradu“.

Oni su upitali kako će se početak procesa prijama Kosova u Savet Evrope odraziti na zahteve prištinskih vlasti za ulazak u druge međunarodne institucije i ocenili da je zbog toga važno da država zauzme nedvosmislen stav.

„Svako kolebanje zvaničnog Beograda u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije ostaviće prostor da Priština aktivno lobira i kod onih zemalja koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost Кosova da podrže njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama“, naveli su iz te stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari