Završen protest u Južnoj Mitrovici: Građani se ipak odazvali pozivima "marš na sever" 1Južna Mitrovica Foto: Jovana Diković

U  Južnoj Mitrovici je završen skup Albanaca koji su se odazvali pozivu s društvenih mreža da se krene u marš ka severu Kosova.  Protest je, osim paljenja nekoliko baklji, protekao bez incidenata.

Kosovska policija pozvala je ranije danas građane, kosovske Albance, da ostanu mirni i ne nasedaju na pozive na proteste u Južnoj Mitrovici.“Kosovska policija je svesna da putem različitih društvenih medija, od različitih ljudi i profila, kruže pozivi građanima Albancima da učestvuju u navodnom masovnom protestu, danas u 12 časova, na jugu Mitrovice i sa namerom da marširaju ka severu zemlje“, navodi se u saopštenju.

Policija navodi da se, nakon bezbednosnih procena, pokazalo da su mnogi od tih profila sumnjivi i da objave mogu biti zlonamerne, na štetu građana i interesa Kosova.

Zbog toga je Kosovska policija pozvala građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na bilo kakvu navodnu organizaciju nepoznatih lica, već da prepuste bezbednosnim institucijama Kosova da se profesionalno izbore sa situacijom.

„Garantujemo građanima da su institucije Kosova uopšte, a posebno Kosovska policija, u potpunosti sposobne i posvećene garantovanju bezbednosti, reda i mira za sve građane bez razlike, dodaje se u saopštenju.

Na društvenim mrežama pojavio se poziv na albanskom jeziku za „marš na sever“.

Uprkos pozivima policije, kako je javio Kosovo online, u Južnoj Mitrovici počelo je okupljanje Albanaca povodom najavljenog protesta „Marš na Sever“.

Kako javlja ekipa Kosovo onlajna neki od demonstranata pozivaju na odlazak na most na Ibru ka Severnoj Mitrovici.

Za sada se okupilo manje od 100 građana, neki od njih nose zastave OVK, a prisutne su patrole Kosovske policije, koje kako smo mogli da zaključimo, ne dozvoljavaju kretanje ka mostu.

Na mostu na Ibru sa severne strane prisutna su trenutno tri vozila karabinjera, dok su sa južne strane stacionirana tri džipa kosovske policije.

Poziv Albanaca na protest „Marš na sever“ juče je išao preko društvenih grupa, a danas je ministar policije Dželjalj Svečlja rekao da ne podržava ovakvu vrstu okupljanja.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svečlja je na društvenim mrežama pozvao građane da se ne odazivaju na taj protest koji je zakazan za 12 sati.

On je napisao: „Pozivi na protest na jugu Mitrovice sa ciljem marširanja na severu zemlje su nepotrebni. Ovo šire nepoznate osobe i sumnjivi profili na društvenim mrežama. Pozivam sve građane da se ne javljaju anonimnim i zlonamernim organizacijama“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari